Hyresmodell i Stockholm dammas av

1:28 min

Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen vill på nytt försöka komma överens om ett system för att bestämma hyrorna i Stockholm, en så kallad Stockholmsmodell.

– Det finns framförallt nya aktörer på båda sidorna. På Hyresgästföreningen finns Annika Billström som är tidigare finansborgarråd och Marie Linder som kommer från LO. Båda har en bakgrund med tuffa förhandlingar och förhandlingar där man måste kompromissa för att komma fram till en lösning. Sedan är jag relativt ny i rollen som vd för Fastighetsägarna Stockholm och vi har en ny chefsjurist. Det är läge nu att börja med ett rent bord och se om vi iallafall kan hitta gemensamma nämnare och bygga vidare på det, säger Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna Stockholm.

Det är nya personer som nu sätter sig vid förhandlingsbordet och det ger förhoppningar om att komma överens om en ny Stockholmsmodell, ett system för att på ett rättvist sätt bestämma hyrorna i Stockholm, det skriver tidningen Hem och Hyra.

År 2011 bröts förhandlingarna eftersom Hyresgästföreningen Region Stockholm då ville ha nollsummespel, vilket innebär att om hyran höjs i en del av staden ska den sänkas i en annan. Men det gick inte Fastighetsägarna Stockholm med på, vilket slutade i att Hyresgästföreningen Region Stockholm hoppade av.

Men nu tre år senare vill även Hyresgästföreningen förhandla på nytt. Det är viktigt att det finns en systematik i hur hyrorna sätts, att man förstå varför man har den hyra man har och där är nollsummespelet fortfarande viktigt, säger Martin Hofverberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm.

– Vår ingång är att det ska vara ett nollsummespel men sedan ska vi förhandla, så vi får se var vi landar efter en förhandling.

Varför kommer det gå bättre den här gången?

– Jag tror att det är som Billy McCormac säger, att vi har nya personer som kanske inte hamnar i samma låsningar och det ger hopp om att vi kan komma längre den här gången, säger Martin Hofverberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm.