1 av 2
Foto: Fanni Olin Dahl / TT
2 av 2
Foto: Anders Wiklund / TT

Kennedy sköt Hammarby till allsvenskan

REFERAT: Kennedy gör 2-0 på straff
0:51 min

Kennedy Bakircioglü har skjutit Hammarby till SM-guld, gjort sista målet på Söderstadion och har dessutom födelsedag. Inte svårt att gissa vem som sköt "Bajen" till fotbollsallsvenskan 2015: Kennedy Bakircioglü. 

Ibland behöver man inte vara särskilt insatt i idrottslogikens outgrundliga vägar för att ana en matchhjälte.

Inte ens en missad straff i den första halvleken kunde förstöra det perfekta scenariot för Kennedy Bakircioglü, spelaren som personifierar Hammarby mer än någon annan just nu.

Hammarby vann mot Jönköping Södra med 5-0 och följer därmed Gif Sundsvall till allsvenskan.

Lossnade i andra

Efter en knapp kvarts spel föll Hammarbys Lars Fuhre lätt när Jönköpings Södras målvakt Anton Cajtoft rusade ut mot bollen. Robert Daradic valde att visa ut Cajtoft och döma straff.

Straffen missades av Kennedy Bakircioglü och därefter blev det mer eller mindre handboll med boll som rullades runt, runt, runt och ett kompakt försvar på linje som gjorde allt det kunde för att förstöra det roliga. 

Allra bäste partyförstörare var inbytte och ouppvärmde målvakten Damir Mehic som inte bara räddade straffen utan även gjorde flera riktigt svettiga räddningar. 

Men efter en krampaktig första halvlek lossnade allt för Hammarby i den andra halvleken.

Den här gången var det Pablo Pinones Arce tur att falla väldigt lätt strax utanför straffområdet, Kennedy skruvade elegant in bollen i mål och fem år av superetta-exil började plötsligt kännas som dåtid i stället för nutid.

Några minuter senare var det dags för straff igen. Denna gång föll Pinones Arce enkelt och då bytte Bakircioglu hörn och gjorde sitt andra mål för dagen - 17:e sammanlagt - och vann därmed även skytteligan i serien.

Allsvensk plats

Inhopparen Fredrik Torsteinbö chippade in det tredje målet och när Michael Timisela gjorde fyran var det inte bara hans första mål för säsongen, det var också slutpunkten på all möjlig spänning.

Linus Hallenius gjorde det sista målet på tilläggstid.

Trots flertalet uppmaningar att publiken inte skulle ta sig in på planen i samband med slutsignalen så var det precis det som hände. Matchen spelades inte klart, en minut återstod när planen invaderades av segerrusiga Hammarbyfans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".