Märta Cullhed med sonen David. Foto: Ulla de Verdier/SR

Större risk för skilsmässa hos pendlare

Märta Cullhed, pendlare: Efter tre dygn borta kan det vara lite jobbig stämning
1:43 min

Risken för skilsmässa ökar om man pendlar till jobbet, det visar studier. Men hur barn påverkas av pendlande föräldrar är det ännu ingen som undersökt.

Uppsalabon Märta Cullhed har man och fyra barn och jobbar natt på Södra BB i Stockholm, och dagen mellan två nattpass sover hon över i en övernattningslägenhet i Stockholm.

– Ibland när jag kommer hem och själv har jobbat i tre nätter och Stefan har haft vår yngsta, Martin, i tre nätter då kan det vara lite jobbig stämning. Nästan lite krisstämning, ibland. Så det är klart att det kostar någonting, men på det hela taget vinner vi mycket mer tycker jag, säger Märta Cullhed. 

Allt fler jobbpendlar långa sträckor, och i Sverige tar det för drygt en tiondel av dem som jobbar, minst tre kvart att åka till jobbet. Många av de här långpendlarna är småbarnsföräldrar och lever i en relation. Erika Sandow är kulturgeograf i Umeå, och skrev för ett par år sedan en avhandling där hon visade att risken för skilsmässa ökar hos dem som pendlar minst trekvart åt vardera hållet. Men hur pendlande föräldrar påverkar deras barn har det inte forskats om.

– Det är ingen som har tittat på det än men det tycker jag är en väldigt viktig del att fundera på, just hur kan barn påverkas om den ena föräldrern är borta en större del varje dag, säger Erika Sandow.

Å andra sidan kanske många pendlar och låter bli att flytta för barnens skull?

– Precis, det tror jag är en stor anledning till att vi ser att så många pendlare är i 35-45-årsåldern. Just att man har småbarn hemma och pendling kan vara ett alternativ till att flytta då barnen slipper byta skola, och ha kvar sin uppväxtmiljö som man är van vind.

Ett av Märta Cullheds barn heter David och går i andra klass. Han tyckte det var bättre när Märta jobbade i Uppsala.

– Då var hon inte lika långt bort. Då var det inte lika långt till henne, sägen han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".