Facket riktar stark kritik mot Fortum

Facket Byggnads sektion för Stockholm riktar hård kritik mot kraftbolaget Fortum efter morgonens dödsolycka där två byggnadsarbetare omkom.

Till bygget av ett kraftvärmeverk i Hjorthagen har Fortum anlitat en polsk underleverantör som saknar kollektivavtal. Enligt Christian Bengtzelius, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, är det mycket anmärkningsvärt:

– Jag tycker det är helt otroligt att man inte ställer krav på kollektivavtal när man är en såpass stor byggarbetsplats. Alla andra seriösa i byggarbetsbranchen i Sveirge ställer krav på kollektivavtal, finns det arbetsmiljöronder, finns det skyddsombud på arebtsplatsen så kan det iallafall undvikas ganska många olyckor, säger han.

Vad tycker du att en stor arbetsgivare som Fortum bör dra för slutsatser av det här?

– Att man bör ställa mycket högre krav utifrån bland annat att i Svensk arbetsmarknad så har vi kollektivavtal för arbetsmarknadens regler, man bör ställa krav på att det ska vara kollektivavtal, när man tar in en enteprenör, säger Christian Bengtzelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".