Polisen på plats vid arbetsplatsen i Hjorthagen. Foto: Anders Hildemar Olsson / Sveriges Radio

Byggnads kritiska mot Fortum efter dödsolycka

"Det är otroligt att man inte har kollektivavtal"
1:40 min

Facket Byggnads Stockholm är mycket kritiskt mot Fortum efter arbetsplatsolyckan i Hjorthagen i morse. En österrikisk underleverantör har hyrt in polska byggnadsarbetare, men företaget saknar kollektivavtal.

Christian Bengtzelius, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, anser att det är mycket anmärkningsvärt:

– Jag tycker att att det är helt ortoligt att man inte ställer krav på kollektivavtal när det är en så pass stor arbetsplats, säger Christian Bengtzelius.

Det var vid niotiden i morse som två byggarbetare dog när ett 50 ton tungt byggelement ramlade ner vid Fortums bygga av ett nytt kraftvärmeverk i Hjorthagen i Stockholm. Ytterligare en byggarbetare skadades. Han vårdas nu på sjukhus med livshotande skador. 

Hur olyckan kunde inträffa är än så länge oklart men den österrikiska underleverantör som anlitat byggarbetarna som dog och skadades saknar kollektivavtal, och det kan ha bidragit menar Christian Bengtzelius. Enligt honom har dom fått månmga signaler att det funnits problem.

– Våra medlemmar som jobbar mittemot har vittnat om annorlunda arbetsmetoder och pressade tidsscheman, berättar Christian Bengtzelius.

Men att avsaknaden av kollektivtrafik skulle haft betydelse för att olyckan kunde inträffa tror inte Fortums hållbarhetschef Ulf Wickström.

– Vi följer dom arbetsmiljölagar som finns i Sverige. Dom lagarna följer vi oavsett om det finns kollektivavtal, säger Ulf Wickström.

Arbetsplatsen kommer nu att hållas stängd till dess att polisen godkänner att man öppnar igen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".