Olyckplatsen i Hjorthagen. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio

Arbetsplats stängs efter dödsolycka

"En rad områden måste säkerställas"
1:22 min

Efter dödsolyckan igår på en byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm har Arbetsmiljöverket beordrat Fortum att omedelbart stänga arbetsplatsen.

– Vi har meddelat ett omedelbart förbud och det innbär att vi har pekat på en rad områden som måste säkerställas innan arbetet får återupptas, säger Kresimir Iveskic på Arbetsmiljöverket.

Det handlar om tre krav som Arbetsmiljöverket ställer på byggherren. Fortum säkra att inga fler ras kan ske. Inget arbete får heller utföras under material som kan rasa och slutligen kräver man att det görs en riskbedömning av monteringsarbetet. 

– Utifrån den här riskbedömningen ska man vidta riskreducerande åtgärder så att man kan jobba på ett säkert sätt, säger Kresimir Iveskic på Arbetsmiljöverket.

Det var alltså under tisdagen som två byggnadsarbetare dog och en skadades livshotande när byggmaterial föll över dem. Enligt polisen som inlett förundersökning kom alla tre från Polen.

Arbetsmiljöverket var i går på plats och inspekterade arbetsplaten men eftersom det nu är ett polisärende vill de inte kommentera hur olyckan gick till.

Kresimir Iveskic på Arbetsmiljöverket kan i nuläget inte svara på  när arbetsplatsen kan vara öppen igen.

– Det har jag ingen som helst aning om. Det är helt och hållet upp till när arbetsgivarana vidtar åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".