Eleverna hittade bilden på nätet. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix / TT.

Bikinibild fick Linda att sluta som lärare

"De hade nog inte sagt samma sak till en man i badbyxor"
2:43 min

Läraren Linda blev kallad på samtal och fick hon höra att hon var en dålig förebild för eleverna eftersom det finns en bikinibild på henne på nätet.

Linda arbetar som lärare på ett bemanningsföretag och blev plötsligt kallad till kontoret. Linda fick höra att hennes elever hade googlat på hennes namn och hittat en bild där hon bär bikini.

– Jag fick en chock faktiskt, säger Linda.

Visste du att bilden fanns där ute?

– Ja, jag hade sett den men det är ingen vulgär bild på något sätt. Jag hade på mig en vanlig bikini och hade inte kunnat föreställa mig att någon skulle reagera på den överhuvudtaget.

Bilden, som inte Linda själv publicerat, gjorde henne plötsligt till en dålig förebild för eleverna, enligt ledningen. Efter samtalet skrev Linda ett brev till sitt bemanningsföretag och förklarade att hon kände sig kränkt.

– Jag kände mig träffad som kvinna. De hade troligen inte sagt samma sak till en man i badbyxor. Då hade jag nog inte blivit kallad till ett sånt här samtal, säger hon.

– Jag trivdes väldigt bra med klassen och fick bara positiva reaktioner så jag misstänker att det inte är eleverna som har klagat utan någon annan på skolan.

Efter händelsen valde Linda att själv avsluta anställningen. Hon kände sig inte trygg på arbetsplatsen längre.

– Kommunikationen kändes väldigt dålig mellan bemanningsföretaget och skolan, och mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".