1 av 2
Lisbeth gillar inte beslutet. Foto: Sara Cosar /Sveriges Radio
2 av 2
Tomas Hedenius, kommunikationsdirektör Arriva. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio

Arriva skär ner på busstrafiken

Tomas Hedenius, Arriva: Ska bli bättre punktlighet
1:51 min

Glesare avgångar och ihopslagna linjer. Det väntar bussresenärerna i Stockholms läns norra delar. Det är bussbolaget Arriva som i december genomför stora förändringar i sina tidtabeller.

Resnären Lisbeth Johansson, tycker att det är dåligt att avgångarna blir färre.

– Det tycker jag är synd. Jag har berömt det här bara för att det varit så bra med kommunikationer till Stockholm.

Det är Arriva som kör bussarna i länets norra delar, dit tillhör till exempel Solna, Danderyd och Österåker. De kallar området för E20-området.

Som tidingen Mitti.se tidigare rapporterat så ska Arriva köra med mindre täta avgångar, helt ta bort vissa avgångar och slå ihop busslinjer. Den 15 december börjar de nya tabellerna gälla.

Tomas Hedenius, kommunikationsdirektör på Arriva, säger att när de tog över busstrafiken i området satte de in fler avgångar direkt.

– Vi har bussar som går halvtomma och då gäller det att maximera produktionen på det sättet. Det tror jag de flesta förstår, säger han.

Han säger att med färre avgångar kan bussarna istället bli punktligare.

– Det tar för lång tid att lasta på den första bussen, medan de andra två bussarna går tomma. En något glesare trafik kommer kunna bidra till ett jämnare flöde, säger Tomas Hedenius.

– Vi är oerhört angelägna om att vi ska få så många passagerare som möjligt och att vi ska ha ett högt "nöjd kund index", säger han.

Tror du att de kommer bli nöjdare av det här?

– Jag hoppas att de har förståelse för det här. Är det så att någon resenär är missnöjd med en viss linje eller ett visst område så lyssnar vi på det och gör förändringar, säger Thomas Hedenius.

Vid stationen Danderyds sjukhus står Sylvia och väntar på sin buss.

– Man är van vid att bussarna går så pass ofta. Nu är det 17 minuter tills nästa buss kommer, jag behöver komma iväg ganska snabbt så lite panik får jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".