Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Huddingeskola rockar i retorik

Publicerat onsdag 5 november 2014 kl 16.00
"Vi peppar varandra och tar det lugnt"
4:59 min
Ottilia och Simon tävlar i UR:s Retorikmatchen för Kungsklippeskolan i Huddinge. Foto: Julia Brynolfsson/SR

I UR:s Retorikmatchen tävlar sjätteklassare i konsten att tala. Simon och Ottilia går i Kungsklippeskolan i Huddinge som har gått vidare till kvartsfinal.

– Det känns jätteroligt, spännande och vi är väldigt taggade för att tävla igen, säger Ottilia om att ha gått vidare till kvartsfinal i Retorikmatchen.

Vilka känslor var det i kroppen när ni gick vidare, Simon?

– Det var bara ren lycka, man kände att nu är det på gång på riktigt, säger Simon.

UR:s Retorikmatchen är en tävling för sjätteklassare som utgår från alla barns rätt att lära sig våga tala för sin sak och bli lyssnade på. Men att just tävla i konsten att tala är inte alltid enkelt, säger Ottilia.

– Om man känner sig bekväm med det och om man gillar att prata är det inga större problem. Men det är svårt, det är klart att det är en annorlunda grej att tävla i, men det är roligt.

Ni har gått vidare till kvartsfinal, vilka tips har ni på att bli bra i retorik?

– Man ska köra sitt eget race, såklart och så ska man ta det lugnt när man pratar och inte babbla så snabbt man kan, säger Simon.

– Det är exakt så, det går ju inte ut på att prata så snabbt man kan och att säga så många ord som möjligt på en minut, utan det handlar om att få lyssnarnas uppmärksamhet, fortsätter Ottilia.

Men om man ska tala inför en stor publik kan man ju lätt bli nervös och då är det lätt att man pratar snabbt och att man vill hinna med allting, har ni övat på att hålla nervositeten nere?

– Ja, första gången vi tävlade var det väldigt nervöst. Men det blir lite som en träning av att tävla, man blir lite mer van att stå framför kameran och att få tala inför publik, säger Simon.

Det var 50 klasser från början som blev 10 och i slutaudition höll ni ett förändringstal om mobbning, varför då?

– För att mobbning är hemskt, ingen ska behöva bli utsatt för mobbning så vi tänkte att vi kör det, för att det är viktigt att prata om och det behöver ändras, ingen ska behöva bli mobbad, säger Simon.

Då höll ni ett förändringstal, vad innebär det?

– Det är väl mest att man vill få folks uppmärksamhet, genom att hallå vi måste förändra det här, det får inte fortsätta såhär, det är inte okej, säger Ottilia.

Vilka punkter tryckte ni på i ert tal för att kunna förändra?

– Vi använde ethos, vi berörde publiken. Vi tycker det är viktigt att se in i personerna som blir mobbade och förstå hur hemskt det är, säger Simon.

Ni använde ethos, konsten att beröra genom sitt tal. Minns ni några exempel på vad ni använde er av när det gäller att förändra synen på mobbning?

– Ett exempel var att ingen ska behöva ljuga för sina föräldrar och säga att allt är okej, berättar Simon.

– Ja, dels hade vi det och dels hade vi exempel som att ingen av oss vill bli mobbad, ingen av oss vill känna ångest och gå till skolan med en klump i magen för det är väldigt vanligt och det är inget roligt, fortsätter Ottilia.

Du använder dig av upprepande fraser, varför gör man det?

– Det är mest för att det ska fastna och så blir det som en takt nästan, att man säga samma sak tre gånger, förklarar Ottilia.

Förra året vann Utsäljeskolan i Huddinge Retorikmatchen och nu är ni i kvartsfinal, hur ser ni på era chanser att ta er ännu längre?

– Det skulle ju bli jätteroligt om det var skolor från Huddinge som vann två år i rad, men vi gör vårt bästa och det är liksom inget måste, men det skulle vara roligt att vinna såklart, säger Ottilia.

Kvartsfinalen sänds i P4 på lördag den 8 november, vilka knep har ni för att slå era motståndare?

– Vi peppar varandra ordentligt och tar det lugnt, säger Simon.

– Vi övar in talen ordentligt men inte för mycket, för då blir man övertrött och då går det inget bra utan att man ändå vilar emellan, tar några pauser men ändå tränar in det ordentligt, säger Ottilia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".