På Södermalm är det lätt att hitta så kallade hipsters. Foto: Janerik Henriksson /TT.

Därför ser hipsters likadana ut

Skägg, rutig flanellskjorta och en cykel utan växlar. Hur kommer det sig att hipsters ser likadana ut, trots att de gör sitt yttersta för att vara unika? Matematiken ger svar.

Hipsters är framför allt ett storstadsfenomen, även om de finns lite överallt.

Utgångspunkten för detta manliga mode är dock densamma. Det handlar om att vara unik, inte som alla andra, framför allt genom att framstå som "genuin".

Men trots denna strävan att sticka ut är dessa män - paradoxalt nog - extremt lätta att känna igen. Alla ser likadana ut.

Hur kommer det sig?

Matematikern Jonathan Touboul vid Collège de France har utvecklat en statistisk modell som förklarar denna "hipstereffekt". Enligt denna modell kommer nämligen en grupp individer som interagerar med varandra och som har som uttryckligt mål att inte se ut som majoriteten, så kallade anti-konformister, i slutändan ändå se ut som de andra som strävar åt samma håll.

Tiden är förklaringen. Hipsters är för långsamma på att upptäcka nya trender.

– Då kommer de fortsätta att göra samma val och således fortsätta att vara korrelerade med varandra, medan trenden över tid utvecklas som en periodisk funktion. Men detta stämmer bara så länge de är i majoritet, säger Touboul till nyhetssajten Mic.

Modellen presenteras i arXiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".