Recept: Renskav med svamp och potatispuré

Här lär du dig laga potatis- och palsternackspuré med renskav och kantareller. Gösta Rik bjuder på maten i veckans Köp hem fem.

Potatis- och palsternackspuré med renskav och kantareller med smak av timjan och lagerblad samt smörkokta morötter.

Köp hem fem (5 port);

  1. Renskav  
  2. Grädde 40% 2 dl
  3. Kantareller 200g
  4. Palsternacka 3 st
  5. Mos potatis 2 kg  

Ha också hemma;

  • Morot
  • Smör
  • Torkad timjan och lagerblad
  • Kalvfond eller buljongtärning
  • 1 st gul lök
  • Salt och peppar

Så här gör vi;

  1. Börja med att skala potatis och palsternacka och låt koka mjuk. Gör purén genom att spara lite av kokvattnet och sen tillsätt ca 1 dl kallpressad rapsolja (går bra med olivolja också) samt salt och peppar. Vi väljer att inte använda grädde då vi kommer att ha det i renskaven. 
  2. Gör skavet. Lägg den frysta renen i en kastrull och täck med vatten tillsätt de torkade kryddorna (1 tsk timjan och 3 lagerblad) samt kalvfonden eller 1 st buljongtärning och låt sjuda i ca 10 min.
  3. Under tiden steker vi kantarellerna tillsammans med 1 st skivad gul lök i en stekpanna vid sidan. Tillsätt sen svamp och lök efter att skavet sjudit i 10 min och även grädden. Låt reducera så att det blir krämigt och tjockt
  4. Avslutningsvis, smaka av med salt och peppar.
  5. Till detta serverar vi smörkokta morötter. Skala och skiva 3 st morötter och lägg i en kastrull med vatten samt en rejäl klick smör samt salt och peppar. Låt morötterna koka sig mjuka och sen servera anrättningen och njut. Skulle även kunna sitta fint med en sked lingonsylt.

Smaklig måltid!

/Gösta Rik        

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".