Kommunhuset i Haninge Kommun. Foto: Haninge Kommun

Socialsekreterare kan ha missat barn i misär

Avdelningschef: Jag kan inte kommentera
1:15 min

Den familj i Haninge där barn hittades i en lägenhet full av avföring, ohyra och glassplitter hade enligt uppgift haft besök av en socialsekreterare veckan före.

Det var den tjugoförsta oktober som tre boendestödjare i Haninge kommun besökte familjen och efter det besöket slog de larm.

Enligt Lex Sarah-anmälan stank lägenheten av urin, golvet i lägenheten såg man inte på grund av sopor, trasiga saker och tvätt. I röran kröp det också omkring flera skadedjur. Det fanns också intorkad avföring i lägenheten och luftmadrassen där familjen sov var indränkt i urin.

I ett samtal med kommunens Lex-Sarah samordnare Xerxes Fallah så säger han att en socialsekreterare har besökt familjen veckan innan boendestödjarna var där. Och han bekräftar det också när en kontrollfråga ställs. Men när bandspelaren är på så är han försiktigare:

– Vi har fått uppgifter att det är så, men vi vet inte med säkerhet att det är på det sättet. Det ska vi titta på, det är vad utredningen ska visa, säger han.

Varifrån ska uppgifterna ha kommit?

– I samtal med cheferna, säger Xerxes Fallah.

Avdelningschefen för barn och unga hos socialtjänsten i Haninge, Maria Timonen Porshage, väljer att inte kommentera uppgifterna:

– Jag kan inte av sekretess-skäl och av hänsyn till de vi jobbar med så går jag inte in och kommenterar specifika fall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".