Flera turer dras in och en del busslinjer slås ihop efter den 15 december. Foto: Staffan Almquist/TT

Kommuner upprörda över minskad busstrafik

Michaela Fletcher (M), Österåkers kommun: Det är oacceptabelt
1:19 min

Den 15 december drar bussbolaget Arriva ner på busstrafiken i norra länet. Politiker i flera kommuner är upprörda och menar att bolaget inte tagit hänsyn till deras åsikt.

I Österåkers kommun är Michaela Fletcher kommunstyrelsens ordförande, hon är upprörd över de nya tidtabellerna.

– Jag tycker att det är oacceptabelt. Rörelsefriheten försämras kraftigt för våra kommuninvånare med indragna eller försämrade tider. Upp till var fjärde avgång på vissa linjer kommer att dras in enligt beslutet i trafikförvaltningen utan att de ens har haft en dialog med kommunen om trafikförändringarna, säger Micaela Fletcher.

Det är inte bara i Österåkers kommun man är besviken. Olle Reichberg, moderat kommunalråd i Danderyd, tycker att bussbolaget Arriva borde ha kontaktat kommunen innan förändringarna beslutades.

Men på Arriva säger kommunikationsdirektör Tomas Hedenius att de, tvärt om, har haft en dialog med kommunerna. Nu kommer bolaget skicka ett brev med information om förändringarna till alla kommuner.

Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd och moderat, säger att det som kommit fram är allvarligt.

– När man gör trafikförändringar, vilket man gör några gånger per år, så är det extremt viktigt att man lyssnar, förankrar och på bästa sätt försöker tillgodose de behov som finns. Det verkar inte ha fungerat i det här fallet, säger han.

Kristoffer Tamsons säger att han inte kan lova förändringar nu, men att han tar med sig synpunkterna.

– Det här är ju något vi får titta på, vad som eventuellt går att justera. Jag tror att det går att titta på enskilda busslinjer och se att där kanske det behövs större turtäthet än andra, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".