Unga stockholmare känner allt större oro

För 30 år sedan kände sig äldre personer mer ängsliga och oroliga än unga. Idag är situationen den omvända visar nya studier.
Varför tror du att unga oroar sig mer i dag jämfört med tidigare?
– Man gömmer för sig själv, man vågar inte tänka framåt, på vad som händer efter det här. Man tänker "vad händer idag", "vad händer imorgon", inte vad händer om flera år, säger 17-årige Anton Bergman från Skärholmen.
– Ungdomar kan ha familjeproblem, man tänker för mycket på vad som händer hemma så det blir problem i skolan, man får inte bra betyg så man kommer inte in på högskola eller universitet, man tänker mycket på framtiden och att man kanske inte får jobb, säger vännen Ali Lafafou som är 16 år.
Enligt undersökningar från Folkhälsomyndigheten har andelen 15-åringar som känner sig nere ökat mycket under de senaste trettio åren. Vid mitten av 1980-talet var det ungefär 15 procent av de 15-åriga flickorna som uppgav att de känt sig nere mer än en gång i veckan. Förra läsåret var det nästan 40 procent som sa samma sak.
Även hos pojkarna är det en ökning. Från ungefär 5 till 15 procent.
Men för trettio år sedan varläget annorlunda. Då kände äldre personer mer oro än ungdomar gjorde.
– Jag tycker det är toppen. Jag är inte orolig för någonting. Ungdomar har så mycket stress med alla mobiler och apparater som de har, det är för mycket helt enkelt. De stressar ju så de blir sjuka stackarna. Nej, det tycker jag är hemskt, säger 85-åriga Marianne som bor i Skärholmen i södra Stockholm.
Idag är det gruppen 65 till 74 åringar som känner sig minst oroliga, samtidigt som 16 till 24- åringar känner sig mest ängsliga.
– När det gäller äldre hänger det nog samman med att livsvillkoren för äldre har blivit bättre, framför allt vettiga ekonomiska villkor för de stora flertalet, medan för unga är framtiden betydligt mer osäker idag än vad de var 1980, säger Sven Bremberg är docent i socialmedicin vid Karolinska institutet.
– 1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt. Arbetslösheten låg på två tre procent. Det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga.
Följ #unggranskning i sociala medier.