1 av 3
Såhär såg det ut i Lidingöbornas lokaltidning på fredagen. Foto: Anders Hildemar Olsson / Sveriges Radio
2 av 3
Gruppledaren i Moderaternas kommunstyrelsegrupp, Björn Samuelsson, tror inte att missnöjet bland Lidingös Moderater är särskilt stort. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
3 av 3
Ulf Geijer som är en av brevskrivarna och han tycker att processen gått odemokratiskt till. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio

Storbråk bland Lidingömoderater

"Valet har skötts helt enligt det regelverk som Moderaterna har"
1:53 min

Det har brutit ut ett riktigt storbråk bland moderaterna på Lidingö efter valet. Bråket gäller vem som ska vara kommunstyrelsens ordförande.

Hans Barje stod övert på Moderaternas lista och fick många personröster men det är ändå Anna Rheyneclaudes Kihlman som lyfts fram till posten som kommunstyrelsens ordförande.

Det har skapat reaktioner, en grupp missnöjda Moderater har satt in en helsidesannons om det som dom menar är odemokratiskt. Ulf Geijer är en av dom missnöjda:

–- Vi har försökt internt i partiet att få de ledande befattningshavarna att agera och när det inte sker, så återstår det bara för oss att försöka göra vår röst hörd och då tyckte vi att det här var ett tydligt och bra sätt, säger Ulf Geijer.

Upprinnelsen till bråket är att en grupp Lidingömoderater anser att Moderaternas kommunstyrelsegrupp agerat odemokratiskt när de valt kandidaten till ordförande för kommunstyrelsen. Till stöd för det så säger man att en kandidat, Hans Barje, fick en övervägande majoritet personkryss gentemot den nuvarande kandidaten, Anna Rheyneclaudes Kihlman, till posten som kommunstyrelsens ordförande, i valet.

Men personkryss-systemet har formellt sett ingenting att göra med vem som tillsätts som ordförande för en kommunstyrelse. Ordföranden tillsätts av fullmäktigegruppen och det är den som väljs av väljarna. Personkryssen kan bara flytta upp någon på en högre plats på valsedeln. Björn Samuelsson är gruppledare i Moderaternas fullmäktigegrupp på Lidingö och han menar att det hela har skötts helt okej:

–- Det här valet har skötts helt enligt den arbetsordning och det regelverk som Moderaterna har här på Lidingö och fullmäktigegruppen som väljer sin kandidat har valt enligt de kriterier man har. Det vill säga välja den kandidat som man anser vara bäst för posten, säger han.

Samtidigt så menar ju de att det är odemokratiskt skött, eftersom den kandidat som valts bort (Hans Barje) fick dubbelt så många personkryss som den som kandiderar nu (Anna Rheyneclaudes Kihlman).

–- Som sagt det är skött enligt den arbetsordning som vi har, vi kan knappast göra något annat än att följa den arbetsordningen som vi har. Det vore verkligen odemokratiskt, säger Björn Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".