Gallerian utrymdes efter larmet. Foto: TT.

Häktad för sprängmedel i Liljeholmsgallerian

Söderortspolisen behöver tips för att få reda på motivet
1:33 min

En 43-årig man häktas efter att ha lämnat en kasse med sprängämne i ett kafé i Liljeholmsgallerian i Stockholm. 

Det var i onsdags förra veckan som en kasse med misstänkt innehåll hittades på ett kafé i gallerian i Liljeholmen Stockholm.

Det visade sig att påsen innehöll sprängämnen, men den kunde inte kunde explodera i den form det hittades. 

43-åringen anhölls i sin frånvaro på fredagsförmiddagen och kunde gripas ett par timmar senare. Nu häktas han vid Södertörns tingsrätt misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Jesper Rundeberg, chef för sektionen för grova brott på Söderortspolisen, säger att det finns gott om bevis mot 43-åringen.

– Vi har vittnen, vi har bevakningskameror och vi har DNA-spår från tillfället.

Och vad händer nu i utredningen?

– Nu handlar det framför allt om att få SKLs utlåtande om hur farligt det här ämnet är och hur skada det skulle kunna ställa till med, och sedan så försöker vi utreda varför han hade de här sprängmedlen, vad det skulle användas till.

I onsdags förra veckan hittades en kasse med sprängämnen i gallerian i Liljeholmen, och i fredags greps den misstänkte 43-åringen som nu alltså häktats.

Jesper Rundeberg säger att det finns gott om bevis mot mannen och att polisen inte tror att sprängämnena skulle användas mot det   där de hittades.

Jesper Rundeberg säger att polisen inte tror att sprängämnena skulle användas mot det kafé där de hittades. Men vad de skulle användas till vet polisen fortfarande inte, och därför vill de nu ha tips från allmänheten.

– Ja, det är där vi famlar litegrann, vi har svårt att se någon legal användning för det men vi behöver ytterligare hjälp och information från allmänheten om någon vet vad det här slutligen skulle användas till för där har vi inte kommit i mål ännu helt enkelt.

Vad är chansen att det finns någon som vet det och törs höra av sig till er?

– Den chansen tycker jag ska vara tämligen god. Ofta pratar man väl med någon om vad man har tänkt sig och om man sedan vågar höra av sig till oss eller inte, det tycker jag absolut att man ska göra. Det kan man ju dessutom göra anonymt så det ska ju vara helt riskfritt i inledningsskedet.

43-åringens advokat Jan C A Anderson är förtegen om vad som framkommit under häktningsförhandlingen, som skedde bakom stängda dörrar, med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Han bestrider de här misstankarna, han förnekar. Det är vad jag kan säga i nuläget, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".