Plattan. Foto: Joakim Ståhl/Svd/TT

Folk mer otrygga på Sergels torg

Thomas Ahlskog: Ingen tar ett helhetsgrepp
1:42 min

Fickstölder, misshandel och utbredd drogproblematik. Så beskrivs fortfarande Sergels torg i Stockholm, trots åtskilliga insatser för att göra plattan till en tryggare plats.

Hur ska det ska bli tryggare på Sergels torg?

Idag presenterar stiftelsen Tryggare Sverige en kartläggning av brott och otrygghet på Sergels torg efter ett flertal intervjuer med näringsidkare och fastighetsägare vid "plattan". Det som kommer fram är att ingenting har hänt trots alla insatser och debatter som förts.

Sergels torg förknippas fortfarande med öppen droghandel, otrygg stämning och platsen beskrivs som en tryckkokare.

Det är förvånande att ingen tar ett helhetsgrepp, säger Thomas Ahlskog som är urbanvetare på Tryggare Sverige:

– Det mest anmärkningsvärda tycker jag är att det är för många kockar. Det finns ingen som har ett helhetsansvar när det gäller Sergels torg. Det finns många aktörer som gör ett fantastiskt jobb på "Plattan" och i dess närområde, polisen, kommunen, stadsdelen och många andra. Men det saknas ett helhetsansvar vilket gör att platsen inte får ett tydligt sammanhang, inte får den styrning som man skulle önska av en sådan central och viktig plats i Stockholm, säger Thomas Ahlskog.

Thomas Ahlskog från Tryggare Sverige efterlyser ett tydligt helhetsansvar för Sergels torg och det håller Tobias Lövström, som är chef på Klara närpolis, med om.

– Vi ensamma kan inte lösa problematiken. Vi gör ett riktat och offensivt jobb här nere och det behövs flera andra aktörer som hjälper oss. Och så är det också, vi får mer och mer hjälp av andra intressenter men det behövs samlad kraft för att få ordning på det här helt enkelt.

Vilka andra skulle rycka in här, tänker du?

– Ja, vi har ju ett samarbete idag med ett forum som kallas "Forum Plattan", med samarbete med Stockholm stad, Kulturhuset, SL och så vidare. Det är en bra början men vi behöver göra mer där, säger polis Tobias Lövström.

Och att det finns mer att göra. Det tycker även Thomas Ahlskog.

– Man måste programmera Plattan och Sergels torg och dess närområde på ett bättre sätt och med det menar jag att man måste lära av vad man gjort på andra håll runt om i världen.

– Man kan ta New York som ett exempel. Det fanns en park i New York som hetter Bryant Park som var en fruktansvärd plats för 20, 25 år sedan. Idag är det en fantastisk plats, och vad har man gjort där? Jo, man har tagit ett helhetsgrepp på platsen och programmerat den och skapat aktiviteter som gör att man drar just den här mixen av människor till platsen för att därigenom skapa trygghet. Det är det man måste göra, säger Thomas Ahlskog.

Bygg om och gör torget ljusare, öppnare och trevligare. Som det är nu vill man bara springa förbi.

Bort med plattan. Decka över. Gör något trevligt.

Bygga bort är bara att flytta ett problemställe till ett annat. Plattan är en del av vår huvudstad. Det är inte "Plattan" i sig som det är fel på, det är samhället och dess urusla uppbackning för dom som behöver det mest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".