1 av 2
Foto: TT.
2 av 2
Docent Sven Bremberg vid Karolinska Institutet. Foto: Peter Johansson /Sveriges Radio.

Unga danskar mår bättre än unga stockholmare

Danska Sabrina Hansen: Det är inte så mycket krav
1:44 min

Unga i Sverige mår sämre än unga i flera andra välfärdsländer. Ett exempel är Danmark där unga ser ljust på framtiden.

– Det finns möjligheter för unga här i Danmark. Att det skulle vara värre för unga i Sverige visste jag inte, säger 16-åriga Emma Lonberg i Köpenhamn som själv tänker mycket på framtiden.

Kompisen Sabrina Hansen som är 17 år säger att det bästa med att vara ung i Danmark är att det är fritt.

– Det bästa är att det finns så många möjligheter med skolan och så. Det är inte så mycket krav, tycker jag.

I Skärholmen i Stockholm låter det annorlunda. De två svenska kompisarna Rawaz Padrino och Simon Berhane är också 16 och 17 år, men har en annan syn på framtiden.

– Jag känner faktiskt en oro. Det är inte alla som kan klara av skolan på det sättet som andra gör till exempel. Det blir svårare.

– Ja, och det är mycket som förändras. Vissa jobb kanske inte behövs i framtiden.

Känslan av att ha stora möjligheter är något som flera unga beskriver i Danmark. I Sverige är det tvärtom. Här upplever många unga en brist på möjligheter och här har unga mått allt sämre.

Den psykiska ohälsan bland unga vuxna upp till 24 år har mer än fördubblats i Sverige sedan början på 1990-talet, enligt Statistiska centralbyrån. Det gör att Sverige ligger sämre till än andra nordiska länder.

Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska Institutet, har kollat på flera studier från bland annat Världshälsoorganisationen, WHO, om ungas psykiska ohälsa.

– Min tolkning är att arbetsmarknaden och skolsystemen är olika i de här länderna. Danmark har både mer yrkesinriktad gymnasieskola och generellt har arbetslösheten i Danmark varit lägre än i Sverige.

Sven Bremberg visar upp en graf som pekar på ett samband mellan färre unga som jobbar och ökade psykiska problem i Europa där Sverige sticker ut jämfört med de andra länderna.

Enligt honom beror det till en stor del på att det är väldigt svårt för många unga svenskar som inte pluggat vidare att komma in på arbetsmarknaden.

– Den här tendensen gäller genom hela Europa, men Sverige har varit ledande i det här avseendet. Jag tror att ungdomars situation blir mer problematisk när man ska träda in i en arbetsmarknad som är ännu mer kvalificerad än faktiskt alla de andra länderna i OECD och USA, till exempel.

Docent Sven Bremberg nämner Nederländerna som exempel där man har satsat hårt på att få ner ungdomsarbetslösheten de senaste 15 åren. Där är den mentala hälsan bland ungdomar bland den bästa i Europa.

Tillbaka i Köpenhamn finns 20-årige Victor Bekker. Hans bild av situationen för unga danskar är att det finns mycket möjligheter och att många är kreativa och hittar sysselsättning på ett eller annat sätt.

– Jag känner flera som är förvirrade, men huvudsakligen är det fantasin som sätter gränser.

Följ #unggranskning i sociala medier.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".