Skolbarn i tioårsåldern på promenad. Foto: Hasse Holmberg / TT.
Långa dagar på fritids blir följden. Foto: Hasse Holmberg / TT

Nykvarn kommun drar in skolskjuts

Pappan Göran Jansson: Vi vet inte hur vi ska lösa det
1:34 min

Omkring 90 skolbarn i Nykvarn riskerar att bli utan busskort från kommunen efter nyår. Enligt kommunen har barn som går på fritids inte längre rätt till skolskjuts.

De nya hårdare tagen från kommunen ställer till det för många föräldrar som bor utanför centrum och som är beroende av både barnomsorg och skolskjuts.

Göran Jansson bor i Taxinge.

– Vi vet ju inte riktigt hur vi ska lösa det. Antingen får ju då vår dotter sluta halv två och då blir hon ju ensam några timmar och det är inte kul och ha en åttaåring vind för våg eller hemma själv om hon tar bussen hem. Eller också får hon extremt långa dagar. Börja tidigt på fritids eller vara länge på fritids, säger han.

Hittills har skolbarnen fått busskort. Det är först nu som utbildningschefen Kerstin Gelfgren beslutat att följa kommunens skolskjutsreglemente från 2010, där det står att man inte har rätt till både skolskjuts och barnomsorg.

Många föräldrar är upprörda över att kommunen väljer att spara in på busskorten. Thomas Wiberg, ordförande i utbildningsnämnden i Nykvarn, inser att han måste göra något. Men det är oklart hur det kommer att bli.

– Jag kommer att lyfta upp den här frågan på nästa utbildningsnämnd om det här är rätt egentligen. Vad tycker vi? Jag kan inte själv säga vad jag tycker är rätt eller fel i frågan. Utbildningschefen har gjort helt korrekt och agerat efter det skolskjutsreglemente vi har. Vi får helt enkelt göra en översyn av skolskjutsreglementet.

En som hoppas på att få behålla SL-korten är Yvonne Buss. Hon har två barn, 7 och 9 år gamla, som går på Turingeskolan. Yvonne jobbar i Eskilstuna och pendlar drygt en mil varje dag. Barnen är beroende av både busskort och barnomsorg om hennes familj ska få vardagen att gå ihop.

För Yvonne skulle det kosta 3 000 kronor extra varje år om hon ska betala busskorten själv.

– Det skulle vara skönt att ha de pengarna kvar i sin portmonnä. Det blir ju en rejäl slant man får lägga ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".