Anna Kinberg Batra (M). Foto: Bertil Ericson/TT
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Bertil Ericson/TT

Batra allt närmare partiledarposten

Sensation om någon annan än Batra väljs
1:33 min

De mäktiga förbunden i Stockholms stad och Stockholms län kommer enligt Ekots källor att nominera Anna Kinberg Batra som partiledare för Moderaterna.

Hittills har 14 av Moderaternas 26 länsförbund - och partiets ungdomsförbund - sagt att de vill att Anna Kinberg Batra ska efterträda Fredrik Reinfeldt som partiledare. Senast på fredag ska valberedningen ha fått alla nomineringar, och i kväll har Moderaterna i Stockholms stad och Stockholms län ett gemensamt möte för att nominera en kandidat.

Många av de 200 ombuden som ska rösta fram nästa partiordförande på stämman i mars kommer från de två Stockholmsförbunden. Och enligt vad Ekot erfar står det nu klart att även de kommer att ställa sig bakom Anna Kinberg Batra. Det formella beslutet fattas först i kväll, men uppslutningen bakom Anna Kinberg Batra är mycket stark, uppger Ekots källor nu på eftermiddagen.

Ulf Berg är ordförande för Moderaternas länsförbund i Dalarna - och ledamot i valberedningen. Han säger att kvällens besked från Stockholmsmoderaterna har stor betydelse.

– Jag tror att, med tanke på det som har nominerats tidigare, så kommer det att vara avgörande. Säger Stockholms stad och län "Anna", då ska det till en sensation om det ska bli någon annan än Anna Kinberg Batra som blir vår nästa partiledare.

Nästa torsdag har valberedningen möte, och eftersom så många nomineringar pekar i en och samma riktning hoppas Ulf Berg att valberedningen snart kan föreslå en ny Moderatledare.

– Lite önskeläge vore ju om vi redan nu den 20:e, att det vore så otroligt klart, att vi kan säga att det finns en given kandidat, och den kommer nog valberedningen att ställa sig bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".