Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stadshus. Foto: Lars Pehrson/Svd/TT
Daniel Helldén (Mp), Sissela Nordling Blanco (Fi), Karin Wanngård (S) och Ann-Margarethe Livh (V). Foto: Lars Pehrson/Svd/TT

Skola och miljö i fokus i Stockholms budget

Karin Wanngård (S) om 35 öre högre skatt: Rimlig justering
2:13 min

I dag presenterade majoriteten i stadshuset sin budget för Stockholms stad. Under nästa år satsar de bland annat på kollektivtrafiken och cyklister, samt mer pengar till skolan.

För att förbättra luftkvaliten i stan ska det bli mer utrymme till kollektivtrafik och cyklister, och mindre till bilarna. Det är ett tydligt budskap när den nya majoriteten idag presenterade nästa års budget för Stockholm.

– Vi kommer att minska biltrafiken i Stockholm och sänka hastigheten på flera gator. Vi kommer också att minska dubbdäcksanvändningen, framfrallt när det gäller dubbdäcksanvändningen så är målet att införa dubbdäcksavgift. Om inte det går att genomföra så kommer det bli ett utökat dubbdäcksförbud i Stockholm, säger Daniel Hellden, miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm.

Stadens inkomster ökar med runt två miljarder. Där får skolorna 700 miljoner för att minska storleken på klasserna och för att höja lärarlöner.

Pengarna ska även användas för att minska arbetslöshet och underlätta för äldre. Trots att skatteinkomsterna stiger så menar Karin Wanngård, socialdemokratiskt finansborgarråd, att det var nödvändigt med en höjning.

– 35 öre är en rimlig justering på skatten, säger hon.

Trots att skatteinkomsterna ökar med miljardbelopp?

– Skatteinkomsterna ökar med ungeför tre miljarder i år men vi har också ett skatteutjämningssytem. Vi har en god tillväxt i Stockholm men hela Sverige ska leva, säger Karin Wanngård (S).

Tidigare ansåg ni att en skattehöjning med 20 öre lägre räckte?

– Vi har inte den skattetillväxten som vi hade tidigare, säger hon.

Bostadsbyggande ska fortsätta på en hög nivå men ett högt bostadsbyggande kan också innebära friktion, säger Ann- Margrethe Livh, vänsterpartiskt bostadsborgarråd.

– Vi kan ju inte undvika konflikter helt och hållet. Det finns vissa fall där jag menar att det kanske är helt olämpligt att göra den förtätningen eller det bygget, och det finns andra ställen där politiken måste ta ett ansvar och bygga, säger hon.

Tidigare borgerliga majoritet är kritisk till skattehöjningarna, men ser inga motsättningar i mer pengar till skola och välfärd.

-- Vi vänder oss inte emot satsningar på skola och äldreomsorg, det står vi också bakom. Det vi vänder oss emot är att vi lämnar över ett överskott i miljardklass till den nya majoriteten och ändå höjer man skatten. Det slår mot alla inkomstgrupper i Stockholm och det gör det mindre lönsamt att jobba. Det skadar också jobbtillväxten på sikt, säger Anna König Jerlmyr, moderat oppositionsråd.

Sverigedemokraterna i Stockholms stadshus efterlyser en redovisning av kostnaderna för integration och invandring i budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".