Olyckplatsen i Hjorthagen. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio
För två veckor sedan omkom två byggarbetare vid en rasolycka på samma bygge. Idag stoppas allt el-arbete under jord, då facket anser att det finns allvarliga brister i arbetsmiljön.Foto: Anders Hildemar Ohlsson/Sveriges Radio

Facket stoppar eljobb vid Fortums bygge

Petter Johansson, Elektrikerförbundet: Jag blir förvånad och förbannad
0:42 min

Allt elektriskt installationsarbete under jord vid Fortums kraftvärmeverksbygge i Hjorthagen har stoppats. Det är Elektrikerförbundet som har lagt ett formellt skyddstopp som gäller tills vidare.

Igår när Petter Johansson från Elektrikerförbundet skulle göra en skyddsrond på arbetsplatsen i Hjorthagen blev de inte insläppta. I dag när de gjorde kontrollen upptäckte de allvarliga brister.

– Jag är givetvis överraskad med tanke på att det nyss skett en oerhört tragisk olycka på den här arbetsplatsen. Att vi då sen gör en skyddsrond här och upptäcker såna oerhört allvarliga brister, det gör mig förvånad och förbannad rent ut sagt, säger Petter Johansson, som är regionalt skyddsombud på Elektrikerförbundet.

Bristerna som påpekats vid skyddsronden gäller arbetsmiljön för de som jobbar med installationerna. Det går, enligt Petter Johansson, till exempel inte att garantera en säker utrymning i händelse av en olycka för de elektriker som arbetar under jord.

– Skulle det hända någonting, till exempel brand eller ras, så går det inte att göra en utrymning på ett säkert sätt. På stora delar av anläggningen under jord saknas det helt nödbelysning, det innebär att om strömmen skulle gå skulle det bli helt kolsvart. Det ligger saker i vägen och det skulle vara helt omöjligt att ta sig ut, säger han.

Blir de som annars arbetar där oroliga över säkerhetsbristen?

– Ja, självklart. Det var inte längesedan det skedde en allvarlig olycka där, vi mötte människor utanför som uppenbart var oroliga och skärrade, säger Petter Johansson.

För knappt två veckor inträffade en svår rasolycka vid kraftverksbygget då två byggarbetare omkom och en skadades svårt.

P4 Radio Stockholm har under dagen sökt Fortum för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".