Mina Lindbäck är idag 29 år. Hon gick med självmordstankar ända från 12 års ålder något som sedan utvecklades till ett självskadebeteende och ätstörningar. Foto Peter Johansson/SR
Mina Lindbäck som gick med självmordstankar från 12 år ålder mår idag mycket bättre. Foto: Peter Johansson/SR

Hög andel självmord bland unga i Sverige jämfört med andra länder

Mina Lindbäck gick med självmordstankar ända från 12 års ålder
2:02 min

Självmorden bland unga i Sverige ligger högre än vad de gör i andra jämförbara länder i Västeuropa. Dessutom har antalet självmord blanda unga ökat i Sverige.

– Det utmärkande när det gäller trender är väl att ungdomars självmord, i motsats till andra åldersgrupper, ligger stilla eller eventuellt en liten ökning medan det i andra åldersgrupper har det gått markant ner, säger Sven Bremberg, som är docent i socialmedicin vid Karolinska institutet

Antalet självmord och självmordförsök bland unga i länet har legat ganska konstant i många år. Men sedan några år tillbaks finns det tecken på att siffrorna för självmord börjar peka uppåt.

Under förra året hade antalet självmord i åldrarna 15 till 24 år fördubblats sedan början av 2000 talet, räknar man in befolkningsökningen är ökningen inte lika stor, men fortfarande är det en liten ökningen.

46 unga personer tog sina liv under förra året.

Mina Lindbäck är idag 29 år. Hon gick med självmordstankar ända från 12 års ålder något som sedan utvecklades till ett självskadebeteende och ätstörningar.

– Man får ett tunnelseende, det finns inget annat än den där känslan av att må extremt dåligt, för mig var det ett rop på hjälp, okey nu kan ske någon ser det, och eftersom ingen uppmärksammar hur jag mår så kanske någon uppmärksammar det jag visar upp, alltså min kropp, säger Mina Lindbäck.

Sverige har en större andel självmord bland unga än i andra jämförbara länder i Västeuropa. När antalet självmord bland unga går ner i Västeuropa ökar antalet självmord något bland 15 till 29 åringarna i Sverige.

– Vi har gått från ett läge där vi före 1990 haft en väldigt god situation för unga människor i Sverige, väldigt låg arbetslöshet, allt det här har drastiskt förändrats, och framför allt förändrats för den stora grupp som inte klarar gymnasiet och här har vi ju registerstudier som visar att risken för dem som har låga betyg jämför med höga betyg handlar om upp mot sex gånger högre risk för både självmordsförsök och självmord, säger Sven Bremberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".