Bromma flygplats. Foto: Tomas Oneborg/Svd/TT
Oviss framtid Bromma flygplats. Foto: Tomas Oneborg/Svd/TT

Het debatt om stängning av Bromma flygplats

Debatt om Bromma flygplats i riksdagen
1:29 min

I dagens riksdagsdebatt framhöll flera borgerliga riksdagsledamöter från olika delar av landet att det inte bara är Stockholm som ska bestämma om Bromma flygplats ska stängas eller vara kvar.

– Bromma Flygplats är ju, som ministern också sa, definitivt inte en angelägenhet endast för Stockholms Stad och bör därför inte heller få beslutas av Stockholms Stad. Före detta infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd menar att Socialdemokraterna i Stockholm ger en örfil åt resten av Sverige och jag är benägen att hålla med, sa Lena Asplund, moderat från Västernorrland.

Hon var bara en i raden av borgerliga ledamöter från olika delar av landet som framhöll hur viktig Bromma Flygplats är för hela Sverige. 

– I ett långsmalt land som vårt är det inte möjligt att åstadkomma förbindelser på annat sätt än att ha fungerande flygförbindelser, och Bromma är här ett helt avgörande nav för inrikesflyget och är därmed en grundläggande förutsättning för att kunna driva företag också i andra delar av landet än i Stockholmsregionen, sa Jonas Jacobsson Gjörtler (M) från Skåne.

Infrastrukturminister Anna Johansson besvarade kritiken med att det inte finns något beslut om att lägga ner Bromma Flygplats för att bygga bostäder, bara ett beslut om att tillsätta en förhandlingsperson som ska förhandla med bland andra Stockholms Stad om det.

– Regeringen har inte fattat något beslut om att stänga Bromma, har inte något förslag på bordet om att stänga Bromma, har inte tagit reda på vilka konsekvenser en sådan stängning skulle innebära eftersom vi ännu inte har något sådant förslag att bereda, sa Anna Johansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".