En 37-årig kvinna avled efter att ha skjutits i huvudet. Foto: Henrik Montgomery /TT.
Den 37-åriga fyrabarnsmamman hittades i en blodpöl. Arkivfoto: Henrik Montgomery /TT.

Fängelse för stämpling till mord

Rättsexpert: Har aldrig sett något liknande, mycket ovanligt
1:48 min

En 35-årig man lejde en mördare för att döda sin före detta flickvän i Haninge 2010. Idag döms han till fängelse i 18 år av Södertörns fängelse, men än finns ingen dömd mördare.

Den 37-åriga kvinnan sköts i huvudet i sitt hem i Handen i juni 2010. Hon bar sitt spädbarn i famnen när hon sköts, och hennes tre andra barn blev vittnen till mordet.

En 23-årig man dömdes i tingsrätten för att ha avlossat skotten och dödat fyrabarnsmamman, men han friades i hovrätten.

Snabbt efter mordet riktades misstankar till kvinnans före detta pojkvän, en 35-årig man. De hade ett gemensamt barn och stred om vårdnaden.

35-åringen höll sig länge undan polisen i sitt hemland Egypten, men kunde gripas och häktas när han kom tillbaka till Sverige i år.

Mannen döms för stämpling till mord. Enligt Södertörns tingsrätt är det bevisat att 35-åringen försökt att förmå en annan person att mörda kvinnan. Han döms till det strängaste tidsbestämda straffet som finns, 18 års fängelse.

Efter avtjänat straff ska 35-åringen dessutom utvisas på livstid.

Även om det idag inte finns någon dömd mördare, har dagens dom stor betydelse, säger kammaråklagare Marcus Ekman.

– Det finns inget som är glädjande, utan det är en tragedi som har sitt rättsliga efterspel. Men åklagaren ser oerhört positivt på att tingsrätten i det här fallet delar åklagarens tes, nämligen att den man som åtalats för anstiftan, stämpling eller medhjälp till mord är den som har stått bakom det här hemska brottet. Att det är han och ingen annan som har sett till att hon mördades och att det därför är han som får stå till svars för det, säger kammaråklagare Marcus Ekman.

Däremot säger den dömde mannens advokat till P4 Radio Stockholm att han och hans klient tycker att domen är felaktig och att domen kommer att överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".