Ibrahim Assali polisanmälde några poliser efter att de skjutsat ut honom till Kaknästornet. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
1 av 3
Ibrahim Assali fick ingen hjälp när han anmälde polisen. Foto: Max Pröckl /Sveriges Radio.
bild
2 av 3
Alla brottsoffer har rätt att få hjälp. Foto: Max Pröckl /Sveriges Radio.
Ulf Haquinius menar att bristen på stöd till polisers brottsoffer kan leda till att brottsoffren inte orkar genomgå hela rättsprocessen. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
3 av 3
Utsatta inte orkar driva fallen, säger brottsoffersamordnare Ulf Haquinius. Foto: Max Pröckl /Sveriges Radio.

Tuffare att driva brottmål mot poliser

Ibraim: Jag väntar fortfarande på deras stöd
1:47 min

Om du blir utsatt för ett brott av en polis riskerar du att inte få samma stöd som andra brottsoffer. Polisens interna utredare förmedlar inte någon kontakt med brottsofferstödjare.

Ibrahim Assali anmälde polisen efter att han blivit omhändertagen och dumpad vid Kaknästornet i Stockholm för ett par år sedan. En av poliserna fälldes sedan för tjänstefel, men Ibrahim blev aldrig kontaktad av brottsofferjouren för att få stöd.

– Nej, det var det som var så märkligt. Jag väntar fortfarande på deras stöd, om det någonsin kommer, säger han.

När en person blir utsatt för ett brott ska man alltid erbjudas en kontakt med brottsofferstödjande organisationer. Det är den utredande polisens jobb att se till att den kontakten upprättas, enligt Stockholmspolisens brottsoffersamordnare Ulf Haquinius.

Men när en polisanställd misstänks ha begått ett brott utreds det alltid av polisens interna utredare. De har inget samarbete med brottsofferstödjande organisationer och därför knyts det ingen kontakt med de som anmält brottet. 

Ulf Haquinius säger att bristen på stöd kan leda till att utsatta personer inte orkar driva sitt fall.

– Om man nu tittar på rättsprocessen är det ju viktigt att för att kunna driva den effektivt och på ett bra sätt måste människor både vilja våga och kunna fullfölja en process. Då är det ju viktigt att man arbetar med brottsoffer och stödjer de här utsatta personerna, säger han.

Kritik mot polisens interna utredare kommer också från ett antal brottsofferjourer i Stockholmsområdet. Vid P4 Radio Stockholms rundringning till en rad olika brottsofferjourer säger allaatt de aldrig får kontakter förmedlade i fall där en polis är den misstänkta förövaren. 

Ibrahim Assali säger att han förstår om man inte orkar sig igenom en rättsprocess mot en polis utan att få stöd.

 – Det finns många där ute som är väldigt svaga som inte klarar av den här processen så det är många som behöver det här extra stödet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".