En äldre kvinna med käpp är på väg att kliva på en röd SL-buss. Foto: Fredrik Sandberg/TT
En äldre kvinna med käpp är på väg att kliva på en röd SL-buss. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bättre bli gammal i storstad

Docent Mårten Lagergren: Ska ligga till grund för äldrepolitiken
0:38 min

Det är bättre för hälsan att bli gammal i en i storstad än på mindre orter visar en stor studie som bland annat Äldrecentrum i Stockholm varit med och gjort.

År 2001 startade ett stort projekt om åldrande och om omsorg om äldre, personer från 60 år och uppåt. Tanken är att samhället ska vara rustat för att ta hand om den stora ökningen av äldre år 2020.

Över 8000 äldre är med i studien, det handlar om medicinska undersökningar, psykologiska tester och intervjuer. Nu kan man börja se intressanta mönster.

Lite förvånande, är att det är bättre att åldras i storstaden, säger docent Mårten Lagergren, nationell samordnare till Dagens Nyheter.

Vad visar då studien? Jo, att färre gamla i storstäder är feta, jämfört med äldre på mindre orter. Det är också färre som har sömnproblem. Och fler i storstaden har tanke - och slutledningsförmågan i trim.

En annan intressant slutsats är att 78 procent i storstad är helt oberoende när det gäller att städa, handla, laga mat, tvätta och åka kollektivt. Det jämfört med 56 procent på småorter, skriver Dagens Nyheter.

Det finns alltså en del som talar för, åtminstone ur hälsoperspektiv, att det är bättre för hälsan att åldras i Stockholm än på annat håll.

– Det tror jag på, säger 70-åriga Linnea Sundin. Man har större utbud av till exempel vårdcentraler, kulturella och sociala saker som museer och utställningar. Annars är det nog lätt att sätta sig i våningen och stagnera.

– Den sociala delen är viktig, och den tror jag är sämre på landsbygden, säger en 96-årig man osm kallar sig Ringdal. Det är jätteviktigt att se till att ha vänner och kanske vara med i någon förening och hålla igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".