Det statligt ägda Apoteket. Foto Hasse Holmberg /TT.
1 av 2
Det statligt ägda Apoteket. Foto Hasse Holmberg /TT.
Eva Fernvall, kommunikationsdirektör Apoteket AB. FOto: Maria Repitsch/Sveriges Radio
2 av 2
Eva Fernvall, kommunikationsdirektör Apoteket AB. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Apoteket varslar 70 i Solna

Kommunikationsdirektör: Vi måste förändra vår organisation
1:36 min

Det är en tung dag för de anställda på det statliga Apoteket AB. 70 av de anställda på huvudkontoret får lämna sina uppdrag 1 februari 2015.

Företaget ska effektivisera organisationen, för att möta den ökade konkurrensen, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

– För att vi ska kunna vara konkurrenskraftiga i framtiden måste vi förändra vår organisation. Få ner antalet befattningar, få ner kostnaderna och organisera själva arbete på ett annat sätt, vilket vi informerar om idag.

Hur många tjänster ska bort?

– Det kommer att röra sig om runt 70 befattningar.

En tredjedel av de 250 personer som arbetar på statliga Apotekets huvudkontor får gå i början på nästa år. Det är framförallt personer i chefsledet och med specialistfunktioner som berörs.     

Apoteket AB:s marknadsandel ligger i dag på cirka 33 procent, men man uppskattar att man kommer att tappa andelar framöver om man inte effektiviserar och erbjuder tjänster till ett lägre pris.

– Ska vi kunna konkurrera på den marknaden så måste vi ha ner kostnaderna på ett helt annat sätt än vad vi kan göra idag, säger kommunikationsdirektör Eva Fernvall.

Översynen har nu skett på huvudkontoret, man kommer också att slå ihop de två organisationerna, den ena som försörjer sjukhusen med mediciner och den andra som arbetar mot konsumenter.

Men översynen fortsätter sedan under våren, säger kommunikationsdirektör Eva Fernvall. Hon utesluter inte att någon av de närmare 3 500 anställda som bland annat arbetar på öppenvårdsapoteken runtom i landet kan komma att beröras av uppsägningar.

– Med de bedömningar vi gör i dag så är det här för den närmaste treårsperioden, en riktning som är rätt. Sedan får inte det stå stilla. Det här är en verksamhet som måste förändras utifrån kundernas behov. 

Så fler kan behöva gå?

– Det kan vi inte svara på idag men visst kan det vara så.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".