Narkoman injucerar heroin. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/TT.
1 av 2
Missbrukare som riskerar livet kan dömas till tvångsvård. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/TT.
En berusad man med systembolagskassar med sprit. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
2 av 2
Tvångsvård för missbrukare som riskerar livet. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Överfullt på alla LVM-hem

"Så här illa har det inte varit på över tio år"
1:23 min

Det är fullbelagt och kaos på landets statliga missbruksboenden, så kallade LVM-hem. Boendena är överfulla och klienterna är i mycket sämre skick än tidigare.

Det är fackförbundet ST som larmar om att platsbristen aldrig tidigare varit så svår som nu, och att  Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, behöver granska missbruksvården.

Klienterna ska slippa bli störda av oväsen från andra på institutionen, ha ett eget rum så att de kan dra sig undan samt vistas i en trygg miljö. Eftersom klienter nu måste dela rum befarar vi att det blir svårt att garantera deras trygghet. Och någon möjlighet att dra sig undan från en stökig situation finns inte heller. Även möjligheten att ge vård och behandling med hög kvalitet påverkas.

Statens institutionsstyrelse, Sis, ansvarar för LVM-vården och konstaterar att läget är väldigt ansträngt.

– Vi har rekordhög beläggning på våra LVM-hem, säger kommunikationsdirektör Christer Pederson.

Sis ansvar för elva LVM-hem runt om i landet där tunga missbrukare tvångsvårdas, bland annat Rebecka-hemmet på Färingsö. Men alla boenden är fullbelagda, liksom hemmen för ungdomar som tvångsvårdas enligt LVU.

Christer Pederson förklarar att det är mycket svårt att förutse efterfrågan på platser.

– Vi planerar för en beläggning på 88 procent för att ha ett utrymme när efterfrågan stiger. Men nu är det fullt på våra instutitioner.

Under våren 2013 var det rekordfå missbrukare som tvångsvårdades på LVM-hemmen. Men under hösten i år är det rekordmånga.

– Det är svårt att ha en planering för de här topparna och de här dalarna. Så här illa har det inte varit på över tio år, säger Sis kommunikationsdirektör Christer Pederson.

Christer Pederson berättar att Statens institutionsstyrelse nu ser över om det går att ordna fler rum på hemmen. Rum som används som kontor eller förråd ska omvandlas till tillfälliga boenderum för att ge plats åt fler.

– Vi sitter inte med armarna i kors utan arbetar för att kunna ta emot fler klienter.

Tvångsbehandling

Missbrukarvården reglerades genom en lag om vård av missbrukare (LVM) som från 1989 ersätts av en ny LVM med något vidgade möjligheter till ingripande. Tvångsvård beslutas av länsrätten efter utredning av den kommunala socialtjänsten.

Avsikten med vården är främst att genom ett kortvarigt ingripande öppna möjlighet till fortsatt frivillig vård. För tvångsvård krävs att missbrukaren behöver vård och till följd av missbruket utsätter sin hälsa för allvarlig fara, löper uppenbar risk att förstöra sitt liv eller kan befaras allvarligt skada sig själv eller någon närstående. Vården får pågå högst sex månader. Den ska ges på LVM-hem, som från 1993 drivs av staten genom Statens institutionsstyrelse.

Missbrukare som är under 20 år kan omhändertas med tvång enligt 1990 års lag om vård av unga (LVU).

Vilka resultat som missbruksbehandlingen ger är svårt att bedöma. Antalet utvärderingar är få, och de flesta har metodologiska brister. Både svenska och internationella undersökningar pekar på att resultaten är bättre bland de missbrukare som fullföljer en frivillig behandling.

Källa: Nationalencyklopedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".