Storbodaanstalten i Sigtuna. Foto: Janerik Henriksson/TT.
1 av 2
Storbodaanstalten i Sigtuna. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Hål i stängslet efter att fången rymde från Storbodaanstalen. Foto: Janerik Henriksson / TT.
2 av 2
Hål i stängslet efter att fången rymde. Foto: Janerik Henriksson / TT.

Storbodaanstalten kritiseras efter rymning

Kriminalvården: Vi är väldigt självkritiska
4:31 min

Personalen vid Storbodaanstalten i Sigtuna får skarp kritik efter att en fånge lyckades rymma i våras genom ett hål i väggen i sin cell.

Det var i mars i år som fången, en man född 1987, rymde från anstalten efter att han han hackat ett håll i sin cellvägg och sen tagit sig igenom det stängsel som omger anstalten. Han greps igen två månader senare.

Nu har Kriminalvården presenterat sin utredning om rymningen och kommer med minst sagt svidande kriitk mot säkerhetsarbetet på anstalten. Kritiken handlar bland annat om att man inte genomfört de dagliga kontroller av fångarna som ska göras,

Under natten mot den 30 mars hackade sig rymlingen ut genom väggen och försvann. Men det upptäcktes inte förrän klockan tio på förmiddagen nästa dag. Trots att personalen på fängelset öppnat alla celldörrar på morgonen, och gjort en närvarokontroll, upptäckte man inte hålet i väggen eller det faktum att cellen var tom.

Först tre timmar senare konstaterade man vad som hänt och slog larm.

Kriminalvårdens utredning pekar på ett allmänt synsätt på anstalten där säkerhetsregler inte följdes och de bristerna har varit en direkt orsak till att rymningen gick att genomföra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".