Många spekulanter väljer att avvakta de nya reglerna. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT
1 av 2
Många spekulanter väljer att avvakta de nya reglerna. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT
Erik Olsson, VD för mäklarfiman Erik Olsson Fastighetsförmedling. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm
2 av 2
Erik Olsson, VD för mäklarfiman Erik Olsson Fastighetsförmedling. Foto Ulf Bungerfeldt, P4 Radio Stockholm

Nya bolånekrav skapar förvirring

Mäklare: Märker spekulanternas oro direkt
1:28 min

De nya amorteringskraven för nya bostadslån har skapat stor osäkerhet för de som tänker köpa hus eller lägenhet.

Framförallt är det oklarheten kring exakt hur reglerna kommer utformas som oroar köparna, säger Erik Olsson, VD för mäklarfiman Erik Olsson Fastighetsförmedling.

– Vi mäklare som står där på söndagarna och möter spekulanterna märker av deras oro direkt. De har naturligtvis läst om de nya reglerna och kraven, och frågar sig hur det kommer att slå för dem, och är det kanske bättre att avvakta med köpet till allt klarnat, säger Erik Olsson.

Har det inneburit nån köp- eller säljpanik, eller väljer kunderna att avvakta?

Vi har varit med om betydligt värre panik än nu. I samband med Lehman Brothers-krisen och även Greklandskrisen häromåret var det mer turbulent. Men som alltid när det kommer nyheter, och vi inte vet exakt vad som gäller, så blir vi människor oroliga. så är det nu, säger Erik Olsson till P4 Radio Stockholm.

Från nån gång nästa år kommer alltså amortering blir ett krav vid nya bolån. Men mycket är än så länge oklart. Enligt det som Finansinspektionen sagt ska nya bolån betalas av ned till 70 procent med 2 procent varje år, därefter ned till halva lånebeloppet med 1 procent av lånesumman per år.

Hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi ska dock ha rätt att göra uppehåll - men det är i princip allt som är känt än så länge.

Vad som till exempel ska räknas som nya lån är inte helt klart - och det öppnar möjligen för en del kreativa lösningar bland bankerna för att av ekonomiska orsaker komma runt de här kraven.

– Det visar sig förhoppningsvis till våren, och fram tills dess är det bättre att ta det säkra före det osäkra, säger mäklaren Erik Olsson.

– Själv skulle jag välja att diskontera, alltså ta in det här med två respektive en procent på amorteringen i min  kalkyl, och räkna med det redan nu. Om man anpassar sitt köp därefter, så har man gjort vad man kan, säger Erik Olsson, VD för mäklarfiman Erik Olsson Fastighetsförmedling till P4 Radio Stockholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".