Beslagtagen spice. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
1 av 3
Beslagtagen spice. Foto: Max Pröckl /Sveriges Radio.
Annika Ljung visar upp ett beslag av spice. Foto: Max Pröckl / Sveriges Radio
3 av 3
Annika Ljung visar upp ett beslag av spice. Foto: Max Pröckl /Sveriges Radio.

Spicebeslagen ökar kraftigt i länet

Polis: Risken är att vi kommer få fler överdoser
1:40 min

Allt fler ungdomar i Stockholm testar internetdrogen Spice. På två år har beslagen i länet ökat kraftigt. I Åkersberga har en person avlidit i en spiceöverdos.

Polisen befarar att vi snart kommer se fler dödsfall. Fredrik Åhlund är gruppchef på narkotikarotelns ungdomssektion:

– Det skulle inte förvåna mig alls. Jag tycker det är bra att det uppmärksammas i media som det gör. För det får ungdomar att se det här som den drog det verkligen är, olagligt eller inte så är det ju uppenbarligen farligt, säger han.

Fredagkväll utanför Maria ungdom, Fredrik Åhlunds grupp med civilpoliser har precis lämnat av en påverkad tonåring som gripits vid ett tillslag.

I länet har åtminstone ett dödsfall till följd av en Spiceöverdos ägt rum och inne på Maria Ungdom så får de in minst ett allvarligt förgiftningsfall i månaden. Tidigare så har Spice mest varit spridd ute i landet, men den har ökat explosionsartat i Stockholmsområdet de senaste åren.

– Jag tror att man använder sig av internet i stor utsträckning och att man kan beställa drogerna och att de är lättillgängliga där. Och sen är de inte lika dyra som cannabis heller, så jag tror att det kan vara därför det ökar, säger Annika Ljung, förundersökningsledare på Stockholmspolisen.

Beslagen av misstänkt Spice har mångdubblats sedan 2012. Beslagen har ökat med 350 procent, från 60 beslag till 270 stycken.

Annika Ljung säger att Spice är spritt över hela länet, men att det röks framförallt i Roslagen och i Södertälje.

Lyckas man inte få stopp på Spicerökandet kan det få allvarliga konsekvenser.

– Jag tror att risken är att vi kommer få fler överdoser och jag tror att den psykiska hälsan kommer visa sig att fler och fler kommer vilja ta sina liv så det kommer bli ytterst allvarligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".