Julgransförsäljare Calle Karlsson. Foto: Anders Hildemar Ohlsson /Sveriges Radio.
Julgransförsäljare från Halland. Foto: Anders Hildemar Ohlsson /Sveriges Radio.

Julgransförsäljningen igång i Stockholm

Fin belysning den hetaste trenden
4:11 min

Varje år är det liv och tjiv om hur den ska se ut - granen. Den första att sälja granar är Calle Karlsson som flyttat en mindre granskog till Gärdet.

Många av granarna står upp, men mycket av lagret ligger ner. Stockholms första granförsäljare, Calle Karlsson, har omkring tusen granar vid försäljningsstället på Gärdet. Nya laster kommer varannan dag.

– Det är restauranger, bostadsrättsföreningar, kyrkor, torgen och en del privatpersoner och en del kontor. Några ska ha julfester, berättar Calle Karlsson om kunderna som köper gran redan i november.

Vad ska man köpa för gran då? Rödgran går alldeles utmärkt utomhus just nu och passar bra om man bara ska ha den inne en kort period, berättar Calle Karlsson. Kungsgranen kan man ta in redan nu men ändå ha grön och fin till jul, bara den får mycket vatten.

I Calles tält finns förutom granar en massa andra julprylar; julgranskransar, julgransdekorationer, julgransfötter och ljusslingor.

– Vi tycker att det är lyser upp tältet lite.

Ser du några trender i år?

– Det som har kommit mer och mer de senaste åren är de här fantastiska ljusdekorationerna. Det säljs otroliga mängder ljusslingor.

De gamla traditionella julgransljusen är ute, om man får tro Calle Karlsson. Nu är det led som gäller. Mer praktiskt och mer energisnålt, enligt julgransfäljaren på Gärdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".