Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Thailändsk fläskgryta med chili

Publicerat torsdag 20 november 2014 kl 15.28

Köp hem fem bjuder på Nam prik ong - en thailänsk fläskfärsgryta med smak av vitlök, chili, tomat samt koriander. Till detta serveras ett jasminris.

Köp hem:

  1. 500 gram svensk fläskfärs
  2. 8 st tomater
  3. 1 st kruka koriander
  4. 1 tsk chili flakes (torkad chili)
  5. 1 msk fisksås Nam plaa

Ha också hemma:

  • 2 ägg
  • ris
  • 1 hönsbuljongtärningar
  • 1 tsk socker
  • 3 klyftor vitlök

Så här gör v:

  • Häll olja i en kastrull på spisen och börja med att ”svetta” av 1 tsk chili flakes med 3 finhackade vitlöksklyftor. Efter ca 2 minuter tillsätter du fläskfärsen och låter den koka på svag värme utan att ta färg.
  • Tärna därefter tomaterna grovt och lägg dem i grytan tillsammans med 1 dl vaten och 1 buljongtärning. Hacka stjälkarna av koriandern (de är lite hårda och tåls att kokas från start) och spara bladen till slutet.
  • Låt allt detta sjuda tills tomaterna har upplösts och blivit själva såsen till grytan.
  • Tillsätt sedan 1 tsk socker och en msk fisksås (ju mer fisksås desto mer salt blir såsen) och hacka sen i resten av koriandern.
  • Avslutningsvis knäcker du ner 2 ägg i grytan som får sjuda de sista 10 minuterna så att äggen reder grytan.
  • Till detta serverar du kokt jasminris, gärna lite gurka och har du koriander kvar går det bra äta som sallad till.

Smaklig måltid!

Gösta Rik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".