Äldre kvinna. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Stockholms stadsmission uppskattar att det finns 1500 hemlösa personer över 65 år i Sverige i dag, varav runt 170 i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Allt fler äldre blir hemlösa

Ulla, tidigare hemlös: Jag skaffade en bil att sova i
1:28 min

Nu är allt fler av Stockholms hemlösa över 65 år, enligt Stockholms Stadsmission. Högre hyror, dyrare mat och lägre pensioner tros vara orsaken.

Ulla Ekander är i dag 83, när hon var 77 år blev hon av med sin lägenhet. I början bodde hon hemma hos bekanta.

– Det kunde jag inte hålla på så länge med. Sedan blev det ju tunnelbana, olika platser och casinot. Sedan skaffade jag mig en bil för att sova i, säger hon.

Ulla Ekander bodde i sin dotters lägenhet i 14 år, men när dottern blev av med lägenheten blev Ulla helt bostadslös. Efter ett år kom hon till Stadsmissionens Klaragård.

– Då funderade jag på hur jag skulle ta mitt liv utan att förstöra livet för någon annan. Där fick jag börja måla och skriva och fick se att det finns ett liv, säger hon.

Marika Markovits är direktor på Stockholms Stadsmission. Hon säger att det finns runt 170 hemlösa personer över 65 i Stockholm i dag.

På Stockholms Stadsmission är man oroad över framtiden.

– Till exempel så ser vi att de som lever i hemlöshet i dag, som är äldre, tenderar att bli permanentade i hemlöshet. De blir inte hjälpta ut ur hemlöshet lika snabbt som andra, säger hon.

Marika Markovits säger också att behoven för de äldre som söker hjälp har förändrats.  

– Där vi tidigare jobbade mycket med gemenskap och att bryta ensamhet för äldre har i dag blivit en verksamhet där vi jobbar med att betalar hyror, säkra mat, mediciner och tandvård. Alltså de mest basala behoven, det är det vi jobbar med i dag, säger hon.

I dag har Ulla Ekander fått plats på ett äldreboende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".