Äldreboende. Foto: Jessica Gow/TT
Äldreboende. Foto: Jessica Gow/TT

Fler äldreboenden kan bli kommunala

Joakim Larsson (M): Sorgligt att man inte tittar på kvalitet istället
1:25 min

Betydligt fler äldreboende i Stockholm ska åter drivas i kommunal regi. Det är budskapet från den nya majoriteten.

Idag väntas två stadsdelsnämnder i Stockholms stad fatta beslut om att återkommunalisera två äldreboenden.

– Det viktigaste för mig är att vi stärker den offentligt drivna verksamhetens ställning och att det finns kommunala alternativ i alla stadsdelar, säger Clara Lindblom, vänsterpartistiskt äldreborgarråd. 

Ungefär vilken nivå vill du uppnå?

– Det kan jag inte svara på utan i Stockhom stad så är det de enskilda stadsdelsnämnderna som fattar beslut, säger Clara Lindblom.

Men även om besluten tas i stadsdelarna bör väl du som ansvarig ha en målsättning?

–  Min målsätting är att den offetligt drivna verksamhetens ställning ska stärkas. 

Det är inget stopp för privat drivna äldreboenden - och avtal ska inte sägas upp i förtid om det inte finns skäl enlig Clara Lindblom. Däremot kommer kraven på privata aktörer att öka när det gäller tillexempel bemanning och meddelarskydd. Från den borgerliga sidan kommer, inte oväntat, kritik.

-- Jag tycker att det är oerhört sorgligt att den styrande vänstermajoriteten nu inte tittar på kvalitet utan i huvudsak fokuserar på vem som bedriver verksamheten, säger Joakim Larsson, moderat oppositionsråd.

Finns det inte en poäng med fler kommunala verksamheter, då de är i minioritet?

– Är det så att det är en kommunal verksamhet som bedrivs bäst då ska det naturligtvis vara kommunal, men är det en privat verksamhet eller en entreprenad som bedriver en god verksamhet då ska det också vara privat eller entreprenad.

Socialdemokraterna & Miljöpartiet väljer att inte kommentera frågan då det är vänsterpartiets ansvarsområde.

Uder torsdagen hölls en debatt mellan Clara Lindblom (V) och Erik Slottner (Kd). Den går att lyssna på igen i ljudfilen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".