Jennifer Lawrence som Katniss i The Mockingjay Part 1. Foto: Murray Close.
Jennifer Lawrence som Katniss i The Mockingjay Part 1. Foto: Murray Close.

Stark Jennifer Lawrence i nya Hungerspelen

Björn Jansson recenserar helgens filmpremiärer
3:35 min

Bra skådespelare och spänning ger en bra tredje Hungerspel-film. Men fantasyn får ge vika för nutida krigsspel.

Vi möter än en gång den motvillige hjältinnan Katniss, som tog sin systers plats i de första Hungerspelen och hjälpte Peeta att överleva kampen på liv och död. Här i filmatiseringen av tredje boken så pågår ett uppror mot diktatorn i Huvudstaden, distrikten har fått nog av förtryck och våld. Men alla som   går emot ledaren eller bär symbolen för motståndet, härmskrikan, the mockingjay, avrättas. Och nu vill ledarna bakom upproret att Katniss ska bli deras ansikte utåt, för hennes känslor och engagemang berör och ger kraft. Men allt blir förstås svårare när motståndarna i huvudstaden har Peeta som gisslan och utnyttjar honom i sin kamp...

The Mockingjay part 1, den sista boken är uppdelad på två filmer, den är spännande, välgjord och här finns en rad bra skådespelare,som Jennifer Lawrence som Katniss, Philip Seymour Hoffman och Donald Sutherland för att nämna några...

Många Hungerspelsläsare har förstås sett fram emot filmen, och jag tror inte dom blir besvikna. För dom som inte läst serien så är det förstås en nackdel att man delat upp sista boken i två delar, här får vi inget slut och egentligen ingen riktig början heller... Det och att dom två timmarna mer liknar en krigsaction än fantasy, drar ner betyget en aning. Men sevärt är det. Jag ger en stark trea i betyg.

The good lie handlar om några barn som flyr kriget i Sudan, dom vandrar sen genom flera länder, hotade av stridande soldater och hunger och en brännande sol tills dom hamnar i ett flyktingläger i Kenya, där dom tvingas stanna i många år. Tills dom en dag får resa till USA, och där ska få hjälp av en arbetscoach med att få jobb. Det som varit en ganska dramatisk kamp för överlevnad går nu över i en mer humoristisk del där kulturkrockarna blir många. The good lie bygger på verkliga händelser och två av skådespelarna har tvingats vara barnsoldater som unga, och den första delen av filmen är gripande. För att sälja in filmen har sen Reese Witherspoon fått rollen som lite vimsig arbetsförmedlare, och då blir filmen mer av ett vanligt amerikanskt drama. Filmen lider också lite av att den vill få med så  mycket, den blir lite redovisande. Men när den är som bäst är det svårt att hålla tårarna borta. Jag ger en hyfsat stark trea till The Good lie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".