Översikt över byggandet i centrala Nacka. Foto: White arkitekter
Översikt över byggandet i centrala Nacka. Foto: White arkitekter

Stora byggplaner i Nackas centrala delar

"Vi vill skapa en levande stadskärna"
1:09 min

Centrala Nacka ska få en mer stadslikande bebyggelse. Runt Nacka forum och stadshuset planeras runt 4 600 bostäder och tusentals nya arbetsplatser. Bygget tros börja inom några år.

Byggandet i centrala Nacka är en del av överenskommelsen om att förlänga tunnelbanan österut.

– I centrala Nacka ska vi skapa en levande stadskärna med bostäder, arbete, idrott och kultur, säger Emma Färje Jones, planarkitekt vid Nacka kommun.

En förutsättning för att kunna bygga i den här omfattningen är den planerade tunnelbanan.

– Inom centrala Nacka så ligger det två tunnelbanestationer, så vi kommer få en kraftigt förbättrad kollektivtrafik och vi kommer samla vår busstrafik i en bussterminal som kopplas till tunnelbanan, säger Emma Färje Jones.

I avtalet om tunnelbanan står det att Nacka ska bygga 13 500 nya bostäder, vilket innebär att kommunen planerar en mer stadsliknande miljö från Södermalm och österut.

– Vi vill att västra Sicklaön ska växa ihop med Södermalm. Vi har väldigt mycket befintliga bostäder att ta hänsyn till och olika strukturer, men på västra Sicklaön vill vi ha en tät och blandad stad. 

När tror du att ni börjar bygga?

– Om några år ser vi säkert de första byggkranarna i centrala Nacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".