Läger i Högdalen där EU-migranter bor. Foto: Annika af Klercker/TT.
Foto: Annika af Klercker/TT.

Brott mot romer ska kartläggas

"Någon kom med en pistol och sköt mot bilen"
1:35 min

Daravan, en av många romer från Rumänien som är i Stockholm berättar att någon sköt mot bilen han sov i. Nu ska polisen utreda i vilken utsträckning EU-migranter utsätts för brott eller själva begår brott.

Syftet är bland annat att ta reda på om det finns tecken på människohandel eller hatbrott. Daravan är en av många romer från Rumänien som är i Stockholm för att försöka hitta ett jobb. Han berättar om en händelse för en tid sedan när  några okända män sköt mot den bil han sov i.

– Det var någon som kom med en pistol och sköt mot bilen. Polisen visste om det eftersom de var där, säger Daravan.

Det var nästan 100 personer som övernattade i bilar i närheten av Kista utanför Stockholm. Plötsligt kommer två-tre personer  körande mot Daravan och de andra. En av dem skjuter mot bilen. Jag frågar Daravan om han blev rädd.

– Om jag var rädd? Såklart.

Vad hände sedan?

– Polisen undersökte kulan och sa att vi fick vara kvar där. Men vi har inte hört något mer och vet inte vilka det var som gjorde det. De som sköt försvann snabbt i sina bilar.

Det regnar och är småkallt. Daravan står tillsammans med flera andra romer under tak vid tunnelbanan vid Sergels torg i Stockholm. Kunskapen om brottslighet som rör romer och andra fattiga EU-medborgare i Sverige är låg. Det berättar Fredrik Persson som är stabschef inom rikskriminalpolisen, som nu ska sätta igång med en kartläggning.

– Det handlar om brott som de här människorna blir utsatta för, blir tvingade att utföra eller begår själva av egen vinning, säger han.

Informationen ska framförallt komma från de lokala polisregionernas anmälningssystem om inrapporterade brott, annan statistik och kontakt med andra organisationer. I höst ska arbetet vara klart.

Men hur ska polisen komma åt eventuell brottslighet som aldrig anmäls, eller komma i kontakt med människor som är rädda för polisen?

– Det är ju en del av beställningen att ta fram metoder för att inhämta information, säger Fredrik Persson på rikskriminalpolisen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".