Jimmy Larsson-Hagberg.
Jimmy Larsson-Hagberg. Foto: Privat

Två basketledare överfallna i hemmet

Hagberg: "Jag fruktade för mitt liv"
2:52 min

I fredags kväll överfölls och misshandlades två av Stockholmsklubben Akropol baskets ledare brutalt i sina hem. De båda överfallen skedde inom någon timme och ingen misstänkt har ännu gripits.

Akropols ordförande, Jimmy Larsson Hagberg, som är en av de misshandlade kan inte förstå varför någon vill honom illa:

– Jag fruktade för mitt liv såklart det var besinningslöst våld, inte minst mot mitt huvud. Det är helt osannolikt att någon kan vilja göra någon så illa och jag har inte ens sett något sånt här på tv kan jag säga, det är helt galet.

Jimmy Larsson Hagberg hade en lugn hemmakväll efter jobbet och satt  framför datorn när det ringde på dörren.

– Jag går och öppnar och får frågan om det är jag som är Jimmy när jag svarar ja får jag en smäll på en gång och så är det två killar som misshandlar mig i hallen där jag bor och det tar ungefär en till två minuter sen lyckas jag trycka ut dem i trappan och skriker på hjälp och undrar vad de håller på med, och till slut springer de iväg.

En granne kommer ut och ringer ambulans och väl på sjukhuset visar det sig att Jimmy har fått flera slag bland annat mot bakhuvudet. Till en början försöker han gå igenom vad som kan ligga bakom misshandeln, när han sedan får höra att även tränaren för klubbens damlag har misshandlats på liknande sätt samma kväll förstår han att det är kopplat till hans uppdrag som ordförande för basketklubben – men han kan fortfarande inte förstå varför.

Akropols damlag har nyligen klivit upp till basketligan efter seger i basketettan, ungdomslaget har fått en skjuts framåt tack vare det och Jimmy Larsson Hagberg säger att han upplever att det finns en stor respekt för föreningen och varken han själv eller klubben har blivit utsatta för hot.

Att det skulle vara en intern konflikt i damlaget som ligger till grund för detta, som det har funnits uppgifter om, tycker Jimmy Larsson Hagberg är att dra förhastade slutsatser.

– Vi bedriver en förening och som i alla andra finns det diskussioner där an är oense. Den typen av diskussion är vardag i en idrottsförening. Men inget av det kan ha legat till grund för detta, känner jag.

Svenska basketförbundets ordförande Hans von Uthmann är bestört, men säger att förbundet gör sitt bästa att stötta de misshandlade ledarna, föreningen och inte minst Akropols damlag som är skakade efter händelsen.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Det är totalt oacceptabelt att ledare på något sätt ska vara hotade i att verka för att ungdomar och spelare ska kunna ägna sig åt det som de tycker allra mest om.

Jimmy Larsson Hagberg säger att det är för tidigt att säga hur misshandeln kommer att påverka hans uppdrag i föreningen men att det påverkar hans liv råder ingen tvekan om:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".