Elin Björk, Catarina Neirynck och Ellen Tengström har startat kampen mot näthat. Foto: Björn Lindberg Sveriges Radio
Elin Björk, Catarina Neirynck och Ellen Tengström har startat kampen mot näthat. Foto: Björn Lindberg Sveriges Radio

Elin, Catarina och Ellen startade Näthatskampen

Näthatskampen: "Vi försöker få folk att må bättre"
6:01 min

– Näthatet ska bort från Sverige, man ska känna sig säker på nätet, säger Elin Björk. Idag står de i Gallerian i Stockholm för att prata om näthat och nätmobbning.

Tillsammans har Elin, Ellen och Catarina startat en kampanj och en blogg som ska motverka näthat och mobbning på nätet. Där finns tips om vad som absolut inte är okej och när man ska polisanmäla. De kan också hjälpa och stötta andra som råkat ut för näthat.

– Vi berättar vår historia om vad som har hänt oss, säger Ellen Tengström. Det som vi har erfarenhet kan vi tipsa andra om. Catarina har blivit jättedrabbad av det här.

– Man blir ju ledsen och så, men det känns bra när mina kompisar stöttar mig, säger Catarina Neirynck.

Varför tror du det finns överhuvudtaget?

– Folk blir avundsjuka kanske? Folk fattar inte innan de skickar iväg något. Man tänker sig inte riktigt för innan man skriver något.

Idag står de i gallerian i Stockholm och de har tipsat alla sina följare om att komma dit och prata om näthat och nätmobbning om man vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".