Arkivfoto: Katarzyna Korza / TT.
Arkivfoto: Katarzyna Korza / TT.

Huddinge kommun: Förtroendet för vuxna i skolan ska öka

"Alla incidenter skickas till mig, jag läser varenda en"
1:01 min

Skolorna i Huddinge arbetar med att öka elevernas förtroende, säger verksamhetschef för grundskolan i Huddinge. Många elever saknar det förtroendet enligt en ny undersökning.

Kommunens enkätundersökning visar att en tredjedel av eleverna i åk 6-9 inte har någon vuxen att anförtro sig till i skolan.

– Vi pratade med elevskyddsombuden och de gav ett antal tips, framförallt när man anmäler att någon mår dåligt eller om någon är mobbad eller kränkt på något vis att vi tar det på allvar varje gång.

– Det räcker inte att man gör det ibland, utan varje gång ska man ta det på allvar, säger Jan-Eric Johansson som är verksamhetschef för grundskolan i Huddinge kommun.

Hur gör ni för att visa att ni tar det på allvar?

– Om en elev säger någonting, anmäler någonting så ska man göra någonting åt det. Man ska inte bara säga att det där löser sig, utan man ska utreda, man ska fråga de som varit inblandade vad som har hänt och om det behövs, göra åtgärder. Varje incident ska dokumenteras och den ska rektorn titta på och bedöma om man behöver göra fler åtgärder, alla incidenter skickas till mig och jag läser varenda en.

Nu har ni jobbat såhär under en tid, när får vi se ett annat resultat i enkäten i Huddinges skolor?

– Jag hoppas att det blir snart, jag hoppas ju redan nästa gång att det blir bättre, säger Jan-Eric Johansson som är verksamhetschef för grundskolan i Huddinge kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".