Spelgruppen på kungliga biblioteket framför en del av samlingen. Från vänster till höger: Camilla Johansson, Bengt-Olof Ågetoft och David Brodin
Camilla Johansson, Bengt-Olof Ågetoft och David Brodin från spelgruppen på KB. Foto: Max Pröckl /Sveriges Radio.

Gamla datorspel kan försvinna

Arkiveringen bygger på frivilliga donationer
1:50 min

En del av det svenska kulturarvet kan vara på väg att gå förlorat, menar spelgruppen på Kungliga Biblioteket. Spel inte lagras på samma sätt som till exempel böcker.

Att spel inte lagras kan leda till att succéer som Minecraft om 50 år inte finns kvar, menar spelgruppen på Kungliga Biblioteket.

– Jag kan väl absolut vara orolig för att vi kan gå mot ett scenario om 40-50 år, känner till att ett spel som Minecraft har funnits, men vi kan inte gå till själva spelet vi kan inte spela det och se hur det faktiskt funkade, säger David Brodin som är antikvarie på Kungliga Biblioteket.

Nere i de vindlande kulvertarna under Karlavägen där kungliga bibliotekets ljud- och bildarkiv finns är det lätt att gå vilse. Det gör också P4 Stockholms reporter när han bjuds på en rundvandring bland bevarade P4-sändningar från åttiotalet och videoband med "Stefan och Krister". Till sist, bakom larmade ståldörrar med dubbla lås, hittar de Kungliga Bibliotekets spelsamling.

Sedan 1661 har alla böcker som ges ut i Sverige varit tvungna att skickas in i ett så kallat exemplar till Kungliga Biblioteket för arkivering. Sedan 1995 gäller det också datorspel, men bara i fysisk form. Vid årsskiftet kommer lagen ändras så att även sådant som bara finns i digital form ska skickas in för arkivering, men det gäller inte spel.

Eftersom spel sedan några år tillbaka oftast distribueras via nätet, till exempel till mobilen måste Kungliga Biblioteket förlita sig på frivilliga donationer från spelföretagen för att kunna bevara spelen till eftervärlden.

Hittills har responsen från spelföretagen varit bra, säger David Brodin, antikvarie på Kungliga Biblioteket.

 – De jobbar ju med det här. De förstår när man pratar om det som kulturarv och när man pratar om det som något som är värt att bevara. Däremot har de kanske inte tänkt på det sättet innan, säger han.

Kungliga Bibliotekets spelgrupp kontaktar nu spelutgivare för att be om exemplar av deras spel. Men det spelgruppen verkligen hoppas på är att man ska ändra lagen så att även spelen täcks av den.

 – Vi hoppas ju att man kommer se över den här lagen här den varit i effekt ett tag att man kanske kan se över vad man missar och sådär, så det hoppas vi absolut på, säger David Brodin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".