Kristina Sandberg
1 av 3
Kristina Sandberg. Foto: TT
Augustpriset.
2 av 3
Matilde Villegas Bengtsson, Jakob Wegelius och Lars Lerin tar emot Augustpriset 2014.
Augustpriset 2014
3 av 3
Foto: TT

Kristina Sandberg rörd av Augustpriset

"Jag får väldigt mycket reaktioner från läsare"
4:21 min

Augustpriset för årets svenska skönlitterära bok går till Kristina Sandberg som bor i Stockholm. Hon får priset för tredje delen i romansviten om hemmafrun Maj i Liv till varje pris.

– Det här blir nog ingen vana, så man får passa på att säga något vettigt när man står här, sa vinnaren Kristina Sandberg på scenen.

Kristina Sandberg tog emot priset med darrig röst och tackade bland annat sin man för hans tålamod. Efter prisutdelningen träffade Kulturnytt en rörd pristagare, som inte är säker på om hon är färdig med att berätta om Maj.

– Jättesvårt att svara på. Jag slutar när hemmafru-eran är över, och när Maj inte längre är en hemmafru, kan man säga. På så sätt är ju triologin färdig, men sedan är ju en åldrad kvinnas liv och hennes relation till sina vuxna barn väldigt intressant också, säger Kristina Sandberg till Kulturnytt och öppnar således för att det någon gång i framtiden kan bli aktuellt att återvända till Maj.

Känner du att du gjort något viktigt, blivit en röst för någon som inte hörts?

– Ja, det känner jag starkt. Jag får väldigt mycket reaktioner från läsare. Senast i dag läste jag ett brev av en kanske 90-årig kvinna som skrev: 'Jag trodde att jag var ensam om de här erfarenheterna; skammen att vara med barn, tvingad att gifta mig - men nu när jag läst detta så förstår jag att jag inte var det.' Det känns känns stort och fint att betyda något sådant för en läsare, säger Sandberg.

I kategorin årets svenska fackbok fick boken Naturlära av Lars Lerin pris. Boken Mördarens apa av Jakob Wegelius fick pris i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok. Dessutom fick Matilde Villegas Bengtsson pris för sin text Orangeriet i kategorin årets lilla Augustpris.

Augustprisgalan har funnits sedan 1989 och delar årligen ut pris till utmärkande litteratur. Priset består av en tre kilo tung statyett samt en prissumma på 100 000 kronor. Prissumman för lilla Augustpriset är 15 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".