Målet mot Södertäljenätverket har varit bland de mest omfattande i svensk rättshistoria. Illustration Lotta Jarlsdotter /TT.
Ett av de mest omfattande målen hittills. Illustration Lotta Jarlsdotter /TT.

HD prövar inte domen mot Södertäljenätverket

De 17 personer som dömts i det kriminella Södertäljenätverket kommer inte att få sina domar prövade av högsta instans. Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd.

I hovrätten dömdes gängledaren i Södertäljenätverket till livstids fängelse för bland annat anstiftan av tre mord. De övriga 16 personerna dömdes till fängelsestraff av varierande längd.

Alla utom en person överklagade hovrättens dom.

Utredningen mot Södertäljenätverket är en av de mest omfattande hittills. I 20 000 sidor har polisen redogjort för bland annat tre mord, människorov och utpressning. Huvudfokus i rättegångarna var ett mord sommaren 2009 och ett dubbelmord sommaren därpå, där en av de dödade var fotbollsspelare i Assyriska.

I november 2011 inleddes den omfattande rättegången som senare fick tas om på grund av jäv. Redan ett år senare beräknades fallet ha kostat 208 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".