Alliansen i Solna får styra med socialdemokratisk budget

9:43 min

När Solna skulle besluta om budgeten var det oppositionens budget som vann, inte den styrande alliansens.

– Det är lite kluvet. Det kan inte vara vår budget som ska driva Solna framåt om inte vi får vara med och ratta den, säger Arne Öberg (M) oppositionsråd i Solna.

– Jag tror Moderaterna tog för givet att de skulle få igenom sin budget och att det har varit en tradition av majoritetsförhållanden som inte längre gäller i Solna.

När kommunfullmäktige i Solna röstade om kommunens budget var det inte alliansens förslag som fick flest röster, utan Socialdemokraternas.

Inför fullmäktige fanns det tre budgetförslag från oppositionen. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna hade alla lagt fram varsitt förslag där socialdemokrater och moderater hade oförändrad skatt. Till slut blev det alltså Socialdemokraternas budget som vann.

– Det innebär just nu att vi har en budget som inte riktigt går att styra staden efter, som vi behöver justera. I steg två måste vi göra om den budgeten. Jag tror att vi måste titta över större drag där vi kan komma överens över blockgränserna, säger Pehr Granfalk (M).

I ett pressmeddelande skriver Miljöpartiet i Solna att situationen hade kunnat undvikas om alliansen hade förhandlat med oppositionen.

– Jag tror inte att det hade varit görligt inför den här budgeten att få ihop något bredare samarbete, säger Pehr Granfalk (M).

– På kort sikt vinner vi på att vi kan föra fram frågor som är viktiga för oss, säger Arne Öberg (S) och nämner bland annat skolan som en viktig fråga.

– Men det blir också konstigt. Vi tappar en del av vår oppositionshöjd om vi både ska ha en ledande och en oppositionsroll.

Ikväll kommer gruppledarna i Solna träffas för att prata igenom situationen i kommunen.

– Jag tror att vi kan hitta en bra långsiktig lösning där det största minoritetsblocket kan regera vidare men där man filar av en del kantigheter och kommer överens om en del långsiktiga inriktningar, säger Pehr Granfalk (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista