Viktigt för papperslösa barn att gå i skolan

Rätt till skola för papperslösa
1:21 min

Kommunerna måste bli bättre på att ta hand om papperslösa barn i skolorna, anser Stockholms Stadsmission.

– Jag tror att varje år, eller månad, eller vecka, som gömd i Sverige påverkar ett barn. Och att den här oron, den här rädslan och känslan av utanförskap påverkar ett barn väldigt starkt, säger Inger Ekbom.

Var ligger skolans ansvar i det då?

– En viktig del är att man tar till sig den kunskap som finns och funderar över - hur ska vi på bästa sätt möta barn både i asylprocessen och gömda barn här på vår skola. För kunskap gör att ens förhållningssätt förändras. 

Sedan drygt ett år har barn till papperslösa som vistas i Sverige samma rätt som andra barn att gå i skolan. Men det är stor skillnad i kommunernas kunskap om den lagändringen, visar Stadsmissionens undersökning. Därför måste kommunerna bli bättre på att informera skolorna, enligt stadsmissionen. De får stöd av Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen från Miljöpartiet.

– Om det kommer ett barn som är papperslöst och säger här vill jag gå i skolan, hur hanterar man det och hur gör man med barn som inte har personnummer till exempel. Alla sådana saker måste vi på kommunal nivå ta ansvar för nu när man på riksnivå stiftat lagar om rätt till skola, säger Åsa Lindhagen (Mp).


Peter Johansson
peter.johansson@sverigesradio.se

Per Stahre
per.stahre@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".