Sjuksköterskan Catharina Bau-Berglund
1 av 3
Sjuksköterskan Catharina Bau-Berglund. Foto: Julia Brynolfsson/Sveriges Radio.
Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 3
Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Torbjörn Rosdahl,moderat finanslandstingsråd
3 av 3
Torbjörn Rosdahl,moderat finanslandstingsråd. Foto: Julia Brynolfsson/ Sveriges Radio

Akutsjukhus i Stockholms län går back

Sjuksköterska: Det blir oro helt enkelt
1:32 min

Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska i Solna ser ut att gå med en halv miljard kronor i förlust i år, enligt siffror som P4 Radio Stockholm tagit del av.

– Jag reagerar oerhört starkt, det är tre akutsjukhus främst som tillsammans visar en prognos på ett större underskott än vad de visade för bara några månader sedan, därför har jag kallat in ledningarna för att jag vill lyssna på vilka åtgärder de tänker vidta och vad kan jag hjälpa till med så att de får en budget i balans, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska i Solna har totalt sett en budget på strax över 20 miljarder kronor, men landstingets prognos som P4 Radio Stockholm tagit del av, visar att sjukhusen kommer att gå back med runt 600 miljoner kronor.

Finanslandstingsråd Thorbjörn Rosdahl (M) säger att det på kort sikt handlar om att försöka öppna fler vårdplatser. Det är, enligt Rosdahl, ett sätt för sjukhusen att få in mer pengar och något han kommer att ta upp med de ansvariga på måndag.

På Karolinska i Solna har ledningen redan meddelat avdelningar att man måste få ordning på ekonomin. Förra veckan meddelades onkologen på Karolinska att all inhyrd och timanställd personal ska stoppas, liksom all övertid. Samtidigt ska alla vårdplatser hållas öppna.

Catharina Bau-Berglund som arbetar inom cancervården säger att beskedet sprider oro på avdelningen. Det här beror på politiker och ekonomer, säger hon.

– De vet inte vad vården innebär. De får siffror på papper men de ser inte vad som händer i verkligheten. Sådana här saker kommer alltid att påverka personalen. Inte på det sättet att folk blir uppsagda utan för att det blir en oro helt enkelt. Man inte styr över sin egen situation, säger sjuksköterskan Catharina Bau-Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".