Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Gösta Rik. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Recept: Pocherad lax med sallad

Lite tid och pengar över? Här har du veckans snabba middag i Köp hem fem.

Pocherad lax med sallad på bladspenat och champinjoner samt fina skivor rödlök, till det serveras korngryn och en klick creme fraiche 

5 port

1. Lax gärna färsk 800 gr

2. Bladspenat 1 ask eller påse

3. Korngryn 1 pkt

4. Creme fraiche 2 dl

5. Champinjoner 200 gr

Ha också hemma:

- Olivolja

- Vitlök 2 klyftor

- Rödlök 1 st 

- Citron 1 st

- Fiskbuljong 1 st tärning

Så här gör du:

Börja med att koka korngrynen de tar ca 30 min och följ bara anvisningarna på paketet. Efter det så börjar vi med att pochera (sjuda) laxen. Det gör vi med vanligt vatten som är saltat och 1 st buljongtärning av fisk. Det tar ca 15 min på svag värme för laxen att bli kvar, lyft sen upp den på en tallrik och låt svalna lite. Under tiden gör vi salladen. Börja med att skölja spenaten och champinjonerna noggrant och skiva sen champinjon och rödlöken tunnt. Till detta gör vi en god dressing av 2 st rivna vitlöks klyftor, saften från 1 st citron, 1 dl olivolja och salt och peppar. Blanda sen allt tillsammans med dressingen och ta i lite åt gången så att det inte blir för mycket dressing, det som blir över kan vi blanda ut med korngrynen. Servera sen allt på en tallrik tillsammans med en sked creme fraiche 

Smaklig måltid önskar 

// Gösta Rik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".