Erica Ullberg (S): Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
1 av 2
Erica Ullberg (S) oppositionslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
Torbjörn Rosdahl (M) finanslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.
2 av 2
Torbjörn Rosdahl (M) finanslandstingsråd. Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Politiker lovar samarbete för att lösa sjukhuskris

Hör debatten om akutsjukhusens ekonomi.
12 min

De stora akutsjukhusen i Stockholms län går back. Budgeten kommer att spricka med över en halv miljard kronor i år. Torbjörn Rosdahl (M) finandslandstingsråd och Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd debatterade tidigare idag.

Även om de två största partierna i landstinget, moderaterna och socialdemokraterna, är oense om mycket så verkar de ändå vara beredda att samverka över blockgränserna.

– Jag tror definitionen på galenskap är väl att göra samma sak som tidigare och förvänta sig ett annat utfall och jag tror det är ganska talande för att vi måste styra hälso- och sjukvården på ett annat sätt. Jag tror att det behövs ett mycket bredare politiskt ansvar om man ska lösa det här, säger Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.

– Jag är en pragmatisk politiker. Vi har redan påbörjat det arbetet. Det parlamentariska läget efter valet är ju det ju nödvändigt att samarbeta. Jag har träffat de rödgröna och diskuterat politiska frågor och det kommer att fortsätta, säger Torbjörn Rosdahl (M) finandslandstingsråd.

Dom tre stora akutsjukhusen har totalt sett en budget på strax över 20 miljarder kronor, men landstingets prognos som P4 radio stockholm tagit del av visar att sjukhusen kommer att gå back med runt 600 miljoner kronor.

Samtidigt är 350 vårdplatser stängda eftersom det inte finns personal.

Både Torbjörn Rosdahl och Erika Ullberg understryker hur viktigt det är att lyssna på sjukhusen.

--  Jag tror att sjukhusledningarna måste få komma med förslag kring hur dom ska organisera vården på bästa sätt precis som jag tror att våra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare är bäst lämpade att organisera vården utifrån patientens behov, säger Erika Ullberg (S) oppositionslandstingsråd.

– Jag kommer på måndag att kalla in sjukhusledningarna för att lyssna på dom och vad dom vidtar för åtgärder men jag kommer också att erbjuda dem min hjälp för att få ordning på den här kostnadsutvecklingen, säger Torbjörn Rosdahl (M) finandslandstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".